Почетна > Свет
Свет

Краљица Елизабета Друга тражила да јој Немачка поклони скупе коње

Два коња прикладна за краљицу, молимо, то је оно што је протокол британске круне тражио као поклон током државне посете британске краљица Елизабете Друга Немачкој 1978. године, наводи се у тексту немачког недељника Шпигл.
коње
Фото: Chris Jackson/Pool via AP, FILE

Захтев да Немачка обезбеди овако скуп поклон за британску краљицу изазвао је тада неверицу међу немачким политичарима. Који су израчунали да краљичин захтев кошта више од било ког другог захтева неког шефа стране државе. Који је посетио Немачку од краја Другог светског рата, преноси АП.

Ипак, тадашњи немачки председник Валтер Шел одобрио је овај „краљевски поклон” у интересу добрих билатералних односа. Наводи се у чланку хамбуршког недељника који се позива на архивске податке.

У чланку Шпигла се такође наводи да је омиљени аперитив покојне британске краљице био џин-тоник. Као и то да Елизабета Друга није волела хеликоптере.

У архивској грађи се наводи да је британска амбасада била забринута због могућих протеста локалног становништва уколико би Елизабета Друга током своје посете Немачкој 1992. године посетила Дрезден. Град који је био сравњен са земљом у савезничким бомбардовањима током Другог светског рата.

На крају је ипак присуствовала служби у локалној цркви и углавном је добро дочекана од стране локалног становништва, пише Шпигл.

Још једно осетљиво питање искрсло је током те посете – да ли да Елизабета Друга одржи говор у Бундестагу.

Шпигл је пише да је тадашњи немачки канцелар Хелмут Кол изнео примедбе с тим у вези. Вероватно због свог дуготрајног незадовољства у вези са напорима које је улагала Велика Британија у намери да блокира поновно уједињење Немачке.

Елизабета је укупно пет пута била у државним посетама Немачкој, последњи пут 2015. године, али Шпигл је објавио само архивске податке старије од 30 година.

Britanija: Iran verovatno poslao dodatne dronove Rusiji za napade na Ukrajinu

 

Преузмите андроид апликацију.