Краљица цвећа не осваја само мирисом
Ружа се својом лепотом и мирисом истиче у букетима, па се готово увек бира за посебне прилике када свечаност и важност тренутка желимо нагласити и цвећем.
Али чаробна краљица цвећа има и лековита својства јер њене плишане латице садрже витамине А, Ц и Е, флавониде и остала биоактивна једињења.
У народној медицини ружин сок се користи од давнина као лек за јетру и црева. Сируп се употребљава за широк спектар болести, укључујући дигестивне и менструалне проблеме, главобољу, нервну напетост, стања грознице, инфекције, а у козметичкој индустрији одавно је препознат њен благотворни утицај на виталност коже.
Ако се пије као топао напитак, ефикасно елиминише упоран шлајм. Такође, може ублажити и бронхитис.
Предлажемо вам да се у долазећим топлим месецима освежите хладним напитком од руже чија припрема заиста не захтева много времена и велико кулинарско умеће.
А сигурно је да ће у њему уживати одрасли и деца која ће због овог посебног укуса, али и привлачне боје, куповне сокове ставити у други план.
Рецепт за сируп од руже
1. Три четвртине тегле запремине пет литара напуните латицама ружа.
2. Додајте 40 г лимунтуса, налијте воде готово до врха, покријте тацном а не поклопцем.
3. Оставите десет дана на сунцу. Затим процедите.
4. Зашећерите (колико има литара течности толико је потребно килограма шећера).
5. Мешајте и ставите да стоји у поклопљеној посуди док се шећер не растопи.
6. Сируп улијте у флаше и добро затворите.
Напомена: Користите само домаће руже, односно оне за које сте сигурни да нису прскане пестицидима. Идеалне су мирисне и грмолике баштенске руже.