Почетна > Свет
Свет

Краљ Чарлс у говору поменуо покојну мајку, раднике из јавних служби

Британски краљ Чарлс III евоцирао је данас сећања на своју покојну мајку, краљицу Елизабету II, у првом божићном обраћању као монарха у коме је, такође, одао почаст несебичној посвећености британских радника из јавних служби.
Фото: Танјуг/Victoria Jones/Pool Photo via AP

Краљ Чарлс (74), такође је изразио саосећање, у унапред снимљеној поруци, са људима који се боре да саставе крај са крајем у време великих потешкоћа, пренео је АП.

Он је рекао да „целим срцем“ дели веру своје мајке у Бога и људе.

„Божић је посебно потресно време за све нас који смо изгубили најмилије“, рекао је Чарлс.

Краљ Чарлс је овом приликом носио тамноплаво одело.

За разлику од покојне краљице Елизабете, која је често седела за столом док је држала годишњи говор, Чарлс је стајао поред божићне јелке у капели Светог Ђорђа, у Виндзору, где су сахрањени његова мајка и његов отац, принц Филип.

Чарлс је рекао да са својом мајком дели веровање у изузетну способност сваке особе да добротом и саосећањем додирне животе других и осветли свет око себе.

„Суштину наше заједнице и саму основу нашег друштва“ чине „здравствени и социјални радници и наставници и заиста сви они који раде у јавној служби чија вештина и посвећеност чине срце наших заједница“, рекао је краљ Чарлс.

Он је изразио саосећање са „онима код куће који проналазе начине да плате своје рачуне и да своје породице нахране и држе у топлом“.

Британски краљ се обратио и људима других вера у Британији и широм Комонвелта, рекавши да значење рођења Исуса Христа прелази границе вере и веровања.

Шестоминутну поруку је завршио позивом да се обрати пажња на „вечну светлост“ која је, како је рекао, кључни аспект Елизабетине вере у Бога и људе и додао да у тој животворној светлости и са истинском понизношћу која лежи у нашој служби другима можемо пронаћи наду за будућност.

Putin: Rusija će moći da uništi PVO Patriot ukoliko ih SAD dostave Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.