Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Крај за Србију на Евробаскету

Кошаркаши Србије завршили су учешће на Европском првенству.
Фото: fiba.basketball

Бољи од нашег тима у осмини финала су били Италијани резултатом 94:86.

Била је то реприза финалне утакмице квалификација за Олимпијске игре у Токију, а сви се сећамо да су „азури“ били ти који су букирали карту за јапанску престоницу. Више разлога за радост су имали и после овог меча.

Селекција Светислава Пешића је ушла у овај меч решена да не буде тако. Имали су Италијани рану предност 4:7, али је потом уследила серија Србије 12:0 након чега су наде свих полетеле до неба.

Италијани су ушли агресивно у меч и њихова тактита је била да фаулирају Јокића, а вероватно би наша репрезентација и раније ушла у заостатак да српски центар није промашивао са пенала.

Оно што краси Италијане није функционисало на почетку, али када јесте шут за три је пресудио селекцији Србије. Добили смо назнаке тога у другој деоници, али не можемо то поредити са оним у другом полувремену.

Као пресудан догађај бисмо издвојили избацивање селектора Италије средином треће четвртине. Ђанмарко Поцеко је зарадио другу технички и у свом драматичном маниру напустио паркет.

Као да је то дало ветар у леђа селекцији са Апенинског полуострва која је од тог тренутка заиграла барем дупло боље. Није помогла Србији чињеница да када нема Јокића, нема ни игре наше репрезентацији.

Као „икс“ фактор се истакао Марко Спису који је погађао скоро све што је упутио ка кошу Србије. Своје серије иза линије 6,75 су имали и Николо Мели, Симоне Фонтекио и Акиле Полонара, те Србија напросто није имала одговор на то.

Када не би успела иницијална акција, нисмо имали решење из друге, а напади би се завршили беспотребним забијањима и изнуђеним решењима која су углавном била лоша.

Упркос свему томе, Пешићева селекција је била та која је у последњих 10 минута ушла са предношћу од два поена, али тада Спису веже три тројке после које није било опроавка за Србију.

Код наше селекције се истакао Никола Јокић са 32 поена (8/14 из игре, 14/15 слободна бацања) уз 13 скокова и четири асистенције. Двоцифрен је био и Василије Мицић са 16 поена уз катастрофалних 5/14 из игре и два промашена слободна бацања у тренуцима када смо могли да ухватимо какав-такав прикључак. Никола Калинић је додао 12 поена.
Фото: fiba.basketball

Код противника се истакао Марко Спису са 22 поена. Тројке је у групној фази шутирао 36 одсто, а вечерас 6/9 односно 67 одсто уз напомену да то не можемо узети као оправдање за пораз.

Николо Мели је имао поен мање у односу на њега уз шест скокова и четири асистенције, док је Симоне Фонтекио завршио меч са 19 поена. Двоцифрен је био и Акиле Полонара са 16 поена.

Италијани се сада окрећу мечу осмине финала где их чега Француска. Тај меч је на програму у среду 14. септембра.

Ponitka uradio što niko nije za 25 godina

Преузмите андроид апликацију.