Почетна > Бизнис
Бизнис

Ковид убрзао дигиталну трансформацију европске привреде

Скоро половина предузећа у ЕУ инвестирало је у дигитализацију као одговор на ковид 19 и дигитална предузећа су у пандемији прошла боље од недигиталних, јер су искористила кризу као прилику да убрзају дигитализацију, објавила је Европска инвестициона банка.
Фото: pixabay.com

Она су у просеку била продуктивнија и иновативнија, бележила су бржи раст и исплаћивала веће зараде, наведено је у новом извештају ЕИБ-а „Дигитализација у Европи 2021-2022: Докази из истраживања ЕИБ о инвестицијама“.

ЕИБ наводи у саопштењу да се, ипак, са напретком дигитализације повећао и дигитални јаз у Европи.

Међу предузећима у ЕУ 26 одсто није инвестирало у дигиталну трансформацију и њима је потребна већа подршка да би одржала конкурентност и избегла заостајање током привредног опоравка.

На другом крају, 61 одсто предузећа у ЕУ већ је усвојило напредне дигиталне технологије.

Такође, 46 одсто предузећа у ЕУ навело је да је током кризе ковида 19 предузело мере за повећање дигитализације, у поређењу са 58 одсто предузећа у САД.

Поред тога, удео предузећа која користе напредне дигиталне технологије већи је у САД (66 одсто) него у ЕУ (61 одсто). Удео компанија у ЕУ која у свом пословању примењују напредне технологије као што су 3Д штампа, роботика или интернет ствари остао је углавном на сличном нивоу од 2020. године достигавши 61 одсто у 2021.

„Током пандемије дигитална трансформација је често била пресудна за опстанак предузећа и убрзала је трансформацију европске привреде“, рекао је потпредседник ЕИБ Рикардо Мурињо Феликс.

У 2021. години, Финска и Малта су биле две највише дигитализоване земље, а следе Данска, Аустрија, Холандија и Шведска. Најуспешније земље ЕУ у појединим областима дигитализације биле су: Чешка по коришћењу напредних дигиталних технологија, Финска по дигиталној инфраструктури и примени формалног стратешког праћења пословања, које је показатељ управљачких пракси, Аустрија по усвајању дигитализације током пандемије корона вируса, Кипар по инвестицијама у софтвер и податке и Шведска по улагањима у обуку запослених.

U martu izdato za trećinu više građevinskih dozvola

Преузмите андроид апликацију.