Почетна > Србија
Србија

Ковид пропуснице од суботе од 22 сата у затвореним објектима?

Епидемиолошка ситауција је и даље катастрофална и не смирује се и због тога је Кризни штаб данас донео одлуку да од суботе, 23. октобра од 22 сата буде уведено обавезно поседовање валидне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору, рекла је данас премијерка Ана Брнабић.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„То се односи на све угоститељске објекте и биће ковид пропуснице обавезне у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима након 22 сата од суботе 23. октобра, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице“, рекла је Брнабићева на конференцији за медије после седнице Кризног штаба.

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је да ковид пропуснице које се уводе, не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и ПЦР тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном корона вирусу не старију од седам месеци.

Рекла је да је било проблема и реакција везано за фотографије на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, било личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Брнабићева је најавила да ће влада то о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној седници владе.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Каже да ће примену тих мера контролисати и комунална инспекција, али и све друге надлежне инспекције, као што сада све инспекције контролишу ношење маски у затвореном простору.

Премијерка каже да не жели да чује да не постоје капацитети за контролисање да ли се поштују мере и да је зато прошле недеље био састанак Координационе комисије за поштовање мера.

„Ако треба ветеринарска инспекција, фитосанитарна и нуклеарна инспекција да се укључи, нека се укључе само да исконтролишемо да се постојеће мере поштују. Непоштовање сви виде, али нико не реагује“, рекла је Брнабићева.

Додаје да је јутрос на конференцији у Метрополу где је говорила само 40 одсто људи носило маске и да није знала да ли уопште да говори на том скупу, али да је била важна конференција и да је ипак говорила, али да нису реаговали ни организатор, нити хотел и учесници, без обзира што имамо више од 50 преминулих свакодневно и 7.000 заражених дневно.

„Зато смо и кренули у пооштрен надзор, ове недеље смо у односу на претходну имали за 10 одсто већи број надзора, а број изречених прекршајних налога је већи за 220 одсто. Највише су биле казне за тржне центре, продавнице и јавни превоз, градски и међуградски“, рекла је Брнaбићева.

Истакла је да је ситауција и даље веома лоша по питању вакцинације и да тренутно имамо вакцинисаних првом дозом 2,946 милиона грађана или 54,6 одсто, ревакцинисаних 2,834 милиона или 52,5 одсто и трећом дозом свега 792.000 или око 15 одсто грађана.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ови проценти су нижи ако гледамо узраст од 12 година, додала је она.

Напоменула је да је данас преминуо дечак стар 16 година од ковида.

Брнабићева је нагласила да је у црвеним зонама више од 90 одсто невакцинисаних људи на интензивним негама и да нажалост ти људи умиру.

Повећава се тај број и још немамо стабилнију ситауцију због чега се и уводе ковид пропуснице.

Danas u 11 sati sednica Kriznog štaba

 

Преузмите андроид апликацију.