Почетна > Свет
Свет

КОВИД-19: ЕУ на опрезу због укидања ограничења за путовање у Кини

На састанку Комитета за здравствену безбедност ЕУ, на којем се разговарало о ситуацији у државама чланицама, Европска комисија је позвала државе чланице на координацију националних мера због КОВИД-19 зараза у Кини.
Фото: Pixabay

Пре састанка који је сазвала Комисија, портпарол Данијел Фери истакао је да су 7. децембра ажуриране препоруке о слободном кретању унутар ЕУ и путовању у ЕУ.

Ограничења су укинута, али постоји механизам који може да се активира уколико то буде потребно.

„Ако би епидемиолошка ситуација то захтевала, мере везане за КОВИД-19 могле би поново да се уведу на координисан начин“, додао је он.

Комисија је такође истакла да је Б.Ф7 варијанта коронавируса, која преовладава у Кини, већ присутна у Европи и да број инфекција „није значајно порастао“.

Портал Politico пише да је европска комесарка за здравство Стела Киријакидес послала писмо државама чланицама са апелом да процене своје националне праксе у вези са геномским надзором вируса, да повећају капацитете и да спроведу надзор отпадних вода, укључујући отпадне воде са аеродрома.

„Ако се појави нова варијанта вируса САРС-ЦоВ2, било у Кини или у ЕУ, морамо је рано открити како бисмо били спремни да брзо реагујемо“, написала је Киријакидес у писму.

Истовремено, она је најавила да Комисија припрема препоруке за земље чланице и позива их да буду опрезне због укидања ограничења за путовање у Кини које ступа на снагу 8 јануара. Она сматра да кинески епидемиолошки подаци нису поуздани, да је број вакцинираних низак и да нема еквивалентност између кинеских и европских сертификата за КОВИД-19 вакцине или опоравак.

Италија је прва земља која је поново увела обавезно тестирање на КОВИД за путнике из Кине, али су здравствене власти саопштиле да није откривена нова варијанта коронавируса код путника из Кине и да је геномско секвенцирање позитивних случајева показало само варијанту Омикрона.

Južna Koreja, Japan, Malezija na oprezu zbog putnika iz Kine zbog korona virusa

Преузмите андроид апликацију.