Почетна > Свет
Свет

Ковачевски: У уторак прва међувладина седница у Бриселу

 Коначно, данас имам част да вам саопштим датум прве међувладине седнице, која ће бити одржана 19. јула у Бриселу, изјавио је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски након што је Влада донела одлуку да подржи француски предлог о укидању бугарског вета и деблокади преговора о евроинтеграцијама Северне Македоније.
Фото: Танјуг/AP Photo/Boris Grdanoski

„Нико не може и неће да преговара о македонским идентитетским питањима. Наш досадашњи и будући рад још више ће јачати наш идентитет. Настављамо још снажније да развијамо земљу“, рекао је Ковачевски на конференцији за новинаре, пренео је македонски Плусинфо.

Он је истакао да је Северној Македонији потребно уједињење “за ново сунце слободе, за грађанску и европску државу“.

„На крају, желим још једном да вас убедим да ћемо успети, да ћемо заједно радити и градити јаку државу. Са вама, за вас, у име наших предака, за данашње и будуће генерације“, казао је он.

Ковачевски је нагласио да је поносан на то што данас у парламенту није било ниједног гласа „против“ француског предлога.

„Коалиција је јака и трајаће до редовних парламентарних избора 2024. године. Видели сте да су предлог подржали и мањи коалициони партнери“ рекао је он.

Ковачевски је навео да ће министар спољних послова Бујар Османи обавестити данас Бугарску о закључцима и да ће Протокол бити финализован.

„Што се тиче опозиције, мислио сам да ће се ВМРО-ДПМНЕ заиста реформисати, али видим да се ни милиметар није променио од времена Николе Груевског. Нека ВМРО-ДПМНЕ објасни што је против уношења Бугара у Устав“, додао је премијер Северне Македоније.

Fon der Lajen i Varhelji čestitali Severnoj Makedoniji

Преузмите андроид апликацију.