Почетна > Србија
Србија

Ковачевски: Србија и Северна Македонија треба да направе гасни конектор

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да би између те земље и Србије требало да буде направљен гасни интерконектор, као и да ће Северна Македонија понудити Србији и Албанији струју ако буде имала вишак у својој производњи, док са друге стране Србија има гас, а Албанија ради на пројекту развоја ЛНГ терминал (за течни природни гас) у луци Валона.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Ако будемо имали вишка у производњи струје, понудићемо Србији и Албанији. Србија има гас, али није направљен гасни интерконектор између две земље и то морамо да урадимо средњерочно“, истакао је Ковачевски одговарајући на питање новинара која ће то бити гасна рута између Србије и Северне Македоније, затим у вези са проналаском резерви гаса и нафте у Албанији и како ће Отворени Балкан помоћи земљама чланицама када је реч о енегетици.

Ковачевски је казао је та земља ставила у погон све капаците за производњу струје.

Наводи да се све земље суочавају са несташицама струје и високом ценом енергената и сировина за производњу струје.

„Ако погледате, гаса и нафте нема довољно за снабдевање. Политичари који дају овим несташицама политичку димензију… то није тачно, јер гаса нема довојно због рата у Украјини, а због тога има мање нафте, слаби и проток ветра, суша је у Европи, не може да се рачуна нуклеарке у Француској и Немачкој… „, рекао је Ковачевски и додао да високе цене значе и мање снабдевање.

Додао је да је најквалитетнији угаљ из Албаније и Грчке, али да је пре коштао 43 евра по тони, док је сада више од 90 евра, као и да је транспорт поскупео.

Поручио је да треба да се изгради и гасовод између Солуна и Северне Македоније.

Ковачевски каже да Албанија развија луку Валона са ЛНГ терминалом и истиче да је за међусобну подршку земаља ОБ потребно да се уложи у изградњу гасовода, железнице и путева.

„Такође, високонапонска мрежа није обновљена измеду Северне Македоније, Косова и Црне Горе, што прави проблеме и то морамо сами да урадимо, како би могли да пребацујемо више електричне енергије“, рекао је Ковачевски.

Додао је да у Северној Македонији праве соларне паркове и да су понудили Србији и Албанији да то буде регионални пројекат.

Премијер Албаније Еди Рама је потврдио је да постоји налазиште нафте и гаса у југоисточној Албанији и да се тек сада обављају анализе и процене колико тога ће моћи да се експлоатише пошто је на великој дубини.

„Разговарали смо данас, што је и део меморандума између Албаније и Србије о сарадњу у области рударства и енергетике и да радимо 100 одсто на увођењу зелене енергије“, рекао је Рама.

Додаје да је Албанија ослоњена на хидро потенцијале у производњи струје, а Србија више на угаљ.

„По питању гаса, Албанија има историјску могућност да прође озбиљну трансформацију луке Валона и сада је у току пројекат за трансформацију енергију и да ту луку претвори у ЛНГ терминал“, рекао је Рама и додао да би струје могла да се производи и путем транформације гаса на улазу у тај терминал.

„Северна Македонија и Косово могу да постану део овог пројекта“, додао је Рама.

Каже да би Албанија могла да постане нето извозник струје у наредним годинама.

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti filma na Zapadnom Balkanu

Преузмите андроид апликацију.