Почетна > Спорт > Аутомото
Аутомото

Костић (14): Желим да постанем први Србин у Формули 1 и наследим Хамилтона у Ферарију

Мој сан је да постанем први Србин у Формули 1 и наследим мог идола Луиса Хамилтона у Ферарију, рекао је млади 14-годишњи српски аутомобилиста Андрија Костић.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Костић је постао члан чувене холандске екипе „Van Amersfoort Racing“ и наредне сезоне ће се такмичити у шампионату Италије Формуле 4, једном од најјачих светских шампионата за младе возаче и ниже категорија трка формула.

Рођен је у Београду 15. марта 2009. године, почео је да се такмичи у тркама картинга 18. фебруара 2022. и тек је навршио пуне две године од када је кренуо у тркачку авантуру.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Дивна екипа, једна од две најбоље у шампионату и заиста мслим да ћу имати болид да се на свакој трци борим за победу. На досадашњим тестирањима увек сам био међу пет најбољих. Сви возе већ по 10 година, а ја сам сам са само две године исксутва стигао на њихов ниво и побеђујем. Возићу са светским шампионима из картинга, али и будућим шампионима других категорија. Надам се да ћу достићи мој сан да возим Формулу један“, истакао је Костић на конференцији за медије у Београду и посебно се захвалио Основној школи „Руђер Бошковић“, где похађа осми разред и разредној наставници за разумевање и правдање изостанака.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

За екипу „Van Amersfoort Racing“ својевремено су возили троструки шампион света Формуле 1 Макс Ферштапен, возач Ферарија Шарл Леклер, као и Мик, син Михаела Шумахера.

„Хамилтон је мој идол, верујем да могу да остварим своје снове. Трећи сам Србин у такмичењима Формуле, најмлађи у Ф4. Много ми помаже Милош Павловић, он је мој менаџер и има искуство из Формуле (трећи је Филип Јенић, прим.аут)“.

Костића ове сезоне очекује 16 тркачких викенда, укупно 48 трка, у два такмичења – шампионату Италије и Европе.

„Прво идем у Барселону на тестове, и раније сам тамо био добар, остваривао најбоље резултате, а најизазовнија је стаза Муђело у Италији. Имаћу невероватну конкуренцију, али верујем у себе, ово је моја најважнија сезона и верујем да ће ми то што сам најмлађи у историји Ф4 дати већу пажњу и „гас“ да се још више борим. Поносан сам што сам Србин, што могу да представљам своју државу, да покажемо да из једне мале земље имамо велике спортисте попут Новака Ђоковића и других. Надам се да ћу и ја кренути њиховим стопама“, поручио је Костић.

Сезона шампионата Италије Формуле 4, почиње за викенд 4. и 5. маја, тркама у Мизану. Укупно ће бити одржано седам тркачких викенда, са по три трке током викенда, за свеукупно 21 трку.

Шампионат Европе почиње током викенда 24. и 25. августа у Муђелу, а последња од девет трка заказана је за 5. и 6. октобар у Монци.

Alkaraz: Đoković je po brojkama najbolji teniser svih vremena

Преузмите андроид апликацију.