Почетна > Свет
Свет

Кошта: Дебата о кандидатури Украјине може да створи поделе

Португалски премијер Антонио Кошта упозорио је данас да дебата о кандидатури Украјине за чланство у Европској унији може да створи унутрашње поделе и „лажна очекивања“.
Фото: Танјуг/AP/Alastair Grant

„Најбоља подршка коју Европска унија може дати Украјини је да очува њено јединство“, саопштио је Кошта, преноси Си-Ен-Ен.

Он је у у интервјуу за Фајненшел тајмс поручио и да је најбоље што може да се понуди Кијеву, „европско јединство“.

„Подела у ЕУ била би поклон руском председнику Владимиру Путину“, навео је Кошта.

Португалски премијер је најавио да ће његов фокус на следећем Европском савету бити да добије јасну посвећеност за подршку и изградњу дугорочне платформе у вези опоравка Украјине.

„Ово је мој главни приоритет. Нису најважније правне дебате о Украјини, већ практичне испоруке“, додао је он.

Кошта је, према писању британског листа, рекао и да се не противи изричито украјинској кандидатури, али да је његов приоритет „јасна и непосредна подршка“, упозоравајући да се у овом тренутку не отварају вишегодишњи преговори, наводи Си-Ен-Ен.

„Велики ризик је стварање лажних очекивања која постају горко разочарење. Мање правних дебата, више практичних решења“, нагласио је португалски премијер.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је током викенда у Кијеву да ће то тело до краја следеће недеље дати мишљење о томе да ли Украјини треба дати статус кандидата за придруживање ЕУ.

Britaniji preti železnički kolaps, sinkdikat poziva na štrajk

Преузмите андроид апликацију.