Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Корзо још једном отвара недељу извођачке уметности у оквиру Калеидоскопа културе!

Под ведрим небом на Булевару Михаила Пупуна, сутра, 10. септембра од 20.22 часа, Новосађани ће моћи да уживају у композицијама великана класичне музике под изведбом Јулијана Рахлина, Војвођанског симфонијског оркестра и диригентском палицом Александра Марковића.
Фото: НСЕПК2022/В. Величковић

На програму је Концерт за виолину и оркестар Јоханеса Брамса у Д дуру, Оп. 77 (Allegro non troppo, Adagio и Allegro giocoso, ma non troppo vivace) и Симфонија бр. 5 „Судбинска” Лудвига ван Бетовена (Allegro con brio , Andante con moto, Scherzo: Allegro и Allegro).

Корзо, као највећи уметнички и продукцијски подухват у недељи извођачке уметности, поново ће изместити класичну музику из концертних сала, те тако приближити ову врсту уметности свим суграђанима.

Јулијан Рахлин је једна од најпознатијих уметничких личности нашег времена. У његовој више од тридесет година дугој каријери, вишеструка интересовања господина Рахлина одвела су широм света као диригента, солисту, уметника за снимање, камерног музичара, наставника и уметничког директора.

Као виолиниста, Рахлин је делио сцену са готово свим великим оркестрима и диригентима.

Његови наступи на диригентском подијуму су одушевили публику широм света, а његове наелектрисане и осетљиве интерпретације поставиле у први ред класичне музике.

Рахлинов елегантан и динамичан стил учврстио је његову репутацију једног од водец́их диригента своје генерације. Познат по својим педантним методама проба и врхунском музицирању, сарађује са Чикашким симфонијским оркестром, Камерним оркестром Европе, Израелском филхармонијом, Краљевском филхармонијом, Симфонијским оркестром града Бирмингема, Бечким симфонијским оркестром, Осло филхармонијским оркестром Берлинске филхармоније, Берлинским оркестром Вијенске филхармоније. Симфонијски оркестар, Хелсиншки филхармонијски оркестар, Краљевски филхармонијски оркестар Ливерпула, Кинески филхармонијски оркестар као и оркестри на фестивалима Гранд Тетон и Вербиер.

Војвођански симфонијски оркестар је респектабилан ансамбл високог интерпретативног нивоа на домаћој уметничкој сцени.

Текућа сезона 2021/2022. у знаку је обележавања 10- годишњице од успешно изведене институционализације, а акценат слављења је стављен на њен почетак, али и целу ову годину.

Прослављање јубилеја нашег угледног оркестра обавезује и на подсећање и уважавање његове претходне, такође деценију дуге историје.

Укључујући и претходну декаду, симфоничари су до сада остварили око 150 концерата, достигавши значајан ниво музицирања и добре интерпретативне стандарде.

Инсистирањем на разноликости класичног, понекад и жанровски ширег репертоара (посебно када су у питању популарнији „гала новогодишњи концерти”), оркестар се до сада најбоље представљао у позноромантичарским делима симфонијске и концертантне литературе, пленећи раскошним звуком, широком динамичком скалом и распеваним кантиленама, али се одлично исказивао и у интерпретацијама композиција XX века, као и савременог домаћег стваралаштва.

Александар Марковић располаже широким симфонијским и оперским репертоаром у стилском опсегу од класицистичких и романтичарских, па до најсавременијх композиција. Његово интересовање за музику XX века и авангарду огледа се у извођењу дела Хартмана, Шискеа, Иштвана Роже, Лигетија, Лутославског, Гласа, Пинчера, Јусупова, Салонена.

Марковићева сарадња с познатим светским симфонијским ансамблима протеже се, између осталог, на Краљевску филхармонију из Ливерпула, симфонијске оркестре Бирмингема, Ирске, Одензеа, Борнмута, Малмеа, Шкотског Би-Би-Сија, Хрватске радиотелевизије и Радио Прага, Катарску, Словеначку и Словачку филхармонију, Белгијски национални оркестар, Оркестар Минхенског радија, Оркестар „Бетовен” из Бона, Оркестар Концертхауса из Берлина и друге.

Међу осталим диригентским ангажманима издвајају се и наступи са Симфонијским оркестром Шпанског радија и телевизије, Дрезденском, Штутгартском, Београдском и Загребачком филхармонијом, Државном капелом из Халеа, Бечким и Прашким симфонијским оркестром, Оркестром „Mocarteum” из Салцбурга, Бечким камерним оркестром, Државним оркестром Брауншвајга, Филхармонијом „Јаначек” из Остраве, Литванским националним симфонијским оркестром, „Kremeratom Baltikom” и још низом светски угледних европских ансамбала.

Септембра 2021. године Александар Марковић је изабран за шефа-диригента Војвођанског симфонијског оркестра с којим је, почев од 2019, остварио неколико изванредних концерата, а од ове сезоне је и гостујући шеф-диригент ансамбла Синфониа Варсовиа у Пољској.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Privremena izmena trase zbog održavanja manifestacije „KORZO“

Преузмите андроид апликацију.