Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Корисни савети за стварање боље радне енергије

Ево мало корисних савета за све оне који се већ данима (или месецима) осећају недовољно креативно, неефикасно и исцрпљено на свом радном месту. Оног тренутка када обавезе крену да се гомилају, рокови пробијају, а вама на памет никако да дође права идеја, време је да се запитате: да ли је можда проблем у лошем фенг шуију мог радног места?
Фото: Unsplash/Roman Bozhko

Фенг шуи стручњаци саветују да се у овим моментима изврши детаљна анализа о томе како су ваша чула ангажована током рада, јер се само на тај начин може достићи врхунац продуктивности.

Најбоља ствар од свега: то је потребно урадити само једном, а затим изабрати „подешавање“ које вам највише одговара и наставити даље са њим. Циљ је постати свестан свог непосредног окружења и запитати се – шта овде треба да се промени?

Ова фенг шуи вежба је заправо везжба свесности о свом окружењу. Затворите очи и покушајте да одговорите на следећа питања. Да ли ми је удобно? Могу ли да побољшам положај седења? Да ли је моја столица превисока или можда прениска? Да ли ме боле леђа? Покушајте да пронађете столицу која вам омогућава да дуго останете у седећем положају, да се завалите и направите паузу ако је потребно.

Мучни бол у леђима је најгори непријатељ ваше продуктивности. Игнорисање нелагоде без преиспитивања шта је заправо довело до тога није решење.

Већина ваше енергије се користи за борбу против ове непријатности од самог почетка, што чини готово немогућим да успете у својим покушајима да ефикасно радите дуже време.

Да ли ми је превише вруће или превише хладно? Подесите температуру просторије за оптималну удобност.

Нека вам буде при руци џемпер или ћебе у случају да вам буде хладно или мали вентилатор у случају превелике врућине. Плафонски вентилатори се не препоручују у фенг шуију јер ометају позитиван Цхи (енергију собе).

Затим се запитајте: да ли се осећам сигурно за својим столом? Поставите свој сто тако да не окрећете леђа вратима. Да бисмо се осећали безбедно, морамо да будемо у „командној позицији“ (тј. морамо да знамо да нико неће доћи с леђа и изненадити нас).

Исто важи и ако радимо сами код куће. Наша амигдала (примитивни део нашег мозга) је условљена да буде у приправности када не можемо да видимо шта је иза нас и спремаће се да одговори у режиму лета или борбе (чак и ако знате да нисте у стварној опасности).

Да ли је ваш простор визуелно пријатан? Ако не, пронађите нешто што је лепо и пријатно вашем оку. Пронађите поглед на спољашњост који смирује.

Зеленило је најбоља опција јер дрвеће пружа умирујућу и конструктивну енергију. Ако то није могуће, можете окачити слику шуме у свом домету вида, лево од екрана. Ово помаже нашем мозгу да ухвати утисак смирености, а да вам не омета пажњу, и представља позитиван финансијски појачивач.

Око вашег радног стола се такође препоручује да имате фотографије ваших омиљених људи (пријатељска лица нам подижу расположење на начин на који ми то не схватамо), статуе или слике заштитника – препоручују се верске слике и заштитна симболика.

Ако имате омиљене предмете, омиљену оловку, омиљени сат, имајте их у близини. На зиду преко пута вас изложите дипломе, сертификате и награде у прелепим оквирима. Сви они побољшавају вашу репутацију и даће вам самопоуздање на послу.

Какав је квалитет ваздуха? Ако имате могућност да отворите прозор, чините то најмање 10 минута сваког јутра и поподнева.

Свеж ваздух помаже у регенерацији ваше канцеларијске енергије. Ако вам је клима уређај једини приступ свежем ваздуху, поставите биљку на или близу вашег стола. Ово ће помоћи у пречишћавању ваздуха.

Неке биљке природно поништавају многе алергене и испарљива органска једињења који су присутни у производима за чишћење канцеларија и у већини клима уређаја.

Упалите своју омиљену свећу у горњем десном углу свог стола. Њен мирис ће бити пријатан вашем олфакторном чулу, које често заборављамо у свом радном животу.

Да ли чујете себе како мислите или постоји загађење буком? Без обзира да ли је у питању саобраћај или људи који гласно причају, чепићи за уши, инструментална музика или бука природе могу направити огромну разлику у покривању неких од загађења буком којој смо сви свакодневно изложени.

Дигитални звуци су сада толико распрострањени у нашим радним окружењима да више и не чујемо колико нам заправо сметају. Али они то раде. Сву ову негативност складиштимо у нашим телима. Ова нагомилана анксиозност узима данак током дугог дана на послу.

Искључите телефон или га ставите у нечујни режим када радите и гледајте га само када то намерно одлучите. Време је да повратите контролу.

Некима ово може звучати очигледно, али препоручује се да имате разне омиљене здраве грицкалице које одржавају енергију, пуну шољу свог омиљеног топлог напитка и флашу воде у сваком тренутку за својим столом. На тај начин вас тело не прекида тражећи храну током доброг радног ритма.

Здраве грицкалице дају вам енергију, док прерађена храна даје почетни налет шећера, али на крају исцрпљује вашу енергију, па самим тим и продуктивност.

Већина ових фенг шуи савета заснована је на здравом разуму, али они чине огромну разлику. Када вам је тело одморно, а ум слободан можете постићи свој највећи потенцијал.

Sredite svoju kuću – Neuredan dom kvari raspoloženje

Преузмите андроид апликацију.