Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Коринђање: Колико знате о овом предбожићном обичају?

За православни Божић се везују многи обичаји, један од њих је и коринђање. Међутим, да ли знате одакле овај обичај потиче и шта је задатак једног коринђаша?
Фото: Pixabay/congerdesign

Уочи Божића постоје многе традиције које се негују, као што су паљење бадњака што представља чекање Христовог рођења, уношење сламе која би се поставила под сто уз певање божићних песама и прављење чеснице.

Исто тако, некада је неизоставни део Бадње вечери био обичај да деца пре вечере, иду од врата до врата код пријатеља, комшија, родбине и певају божићне песмице, а на вратима их дочекује домаћица и дарује са воћем, ситним колачима, чоколадама, ситним новцем, бомбонама и слично.

Овај обичај има и дубљи смисао, јер се на Бадње вече пости, па клинци морају да сачекају Божић да би уживали у „плену“. Дакле, поента је одупрети се искушењима.

Ипак, данас се овај обичај махом задржао само у Војводини и у неким селима јужније, међутим, број коринђаша знатно је опао и у овим пределима.
Фото: Градске инфо
Историјска позадина

Коринђање је догађај који се појављује на нашим просторима у другој половини 19. века. Постоји веровање да је становништво овог дела Србије обичај наследило од Румуна. Међутим, сама чињеница да се у неким деловима Војводине коринђање назива коледање, говори нам да коринђање може да буде везано за обичај по имену коледе.

Реч је о веровању произашлом из паганске праксе словенских народа. Обичаји овог празника, задржани су и у хришћанству.

Коледа је у народу обичај по којем је од Божића до Богојављања група маскираних младића обилазила сваку кућу у селу и певала коледске песме, изводећи при томе и разне „магијске“ радње, све са жељом да се утиче на здравље укућана и да се дочара обиље и напредак куће.

Докази о коледарима су махом забележени у источној и јужној Србији, али и код Срба из Босне.

Није сигурна веза између та два обичаја, али у мултинационалним срединама као што је наша, неизбежно је мешање и стапање обичаја.

Коринђашке песме
Фото: Градске инфо

Народни обичаји кажу да што коринђаши гласније певају, то доносе више среће дому који посећују. Неке од песама које можете чути јесу:

Ја сам мали коринђаш дај ми газда шта имаш, вина или ракије, ево Божић испред капије„.

„Да вам љубав буде најлепши сан, желим вам све најлепше за Бадњи дан“.

Наравно има и оних које рецитују девојчице:

„Ја сам мала Ива, трчим преко њива, њиве се зелене, газде се веселе“

Чак постоји једна резервисана и за „мангупе“.

Ја сам мали Пера ујела ме кера за ногу, за руку, дај ми газда јабуку, ако немаш јабуку дај ми крушку, ако немаш крушку, разбићу ти њушку“.

Тако да уколико вам ове године малишани закуцају на врата и изрецитују неку од ових песмица, обрадујте их даровима и инспиришите и осталу децу учествују у овој празничној традицији.

Gde će biti najbolja dnevna žurka u Novom Sadu?

Преузмите андроид апликацију.