Почетна > Србија
Србија

Контруктивни разговори са ММФ-ом о зеленим пројектима

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је са шефом Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Јан Кес Мартејном о резултатима Министарства у претходном периоду и активностима које се тренутно спроводе у области заштите животне средине.
<img src="deal.jpg" alt="green deal agreement">
Фото: Pixabay/geralt

Током конструктивног разговора, Вујовић је навела да су спроведене бројне активности у циљу унапређења квалитета ваздуха, а започета је и реализација капиталних пројеката како би се у Србији успоставио ефикасан систем за управљање чврстим отпадом, и третман отпадних вода.

,,Значајно је и што је Србија по први пут емитовала зелену еврообвезницу, којом је обезбеђено милијарду евра. Та средства ће се користити искључиво за финансирање предложених зелених пројеката и подршку плану за зелени раст“, рекла је Вујовић у разговору путем видео-линка.

Више информација о Зеленој агенди и приоритетима Републике Србије у области заштите животне средине можете прочитати ОВДЕ.

Вујовић је Мисији ММФ-а представила и шта је урађено када је реч о регулативи. Србија је једна од првих земаља Западног Балкана која је усвојила Закон о климатским променама, а тренутно се ради на изради низа планских докумената предвиђених овим актом. Усвојене су измене Закона о заштити природе и Закона о заштити од буке у животној средини а у припреми су и други закони у којима ће бити транспоноване европске Директиве.

Разговори са Мисијом ММФ-а у Србији започети су у оквиру новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који се спроводи од јуна 2021. године.

Vrednost zajedničkih projekata u energetici sa KfW bankom 1,5 milijardi evra

 

Преузмите андроид апликацију.