Почетна > Србија
Србија

Конститутивна седница Скупштине Србије 1. августа

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сазвао је конститутивну седница новог сазива парламента за понедељак, 1. августа.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Дачић је за Танјуг рекао да је конститутивна седница заказана за 10 сати, и да је јасно дефинисан дневни ред седнице на којем је прва тачка верификација мандата народних посланика што се, додао је, сматра конституисањем скупштине.

На дневном реду су, навео је, и избор председника Народне скупштине, потредседника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

„По Уставу и закону, конституисање скупштине подразумева верификацију најмање две трећине мандата народних посланика што значи да не мора на истој седници да се заврше и остале тачке дневног реда“, рекао је Дачић.

Подсетио је да је рок за конституисање скупштине 30 дана од добијања завршног извештаја о резултатима парламентарних избора, те додао да то што је било понављања избора није имало никакве везе са Народном скупштином.

Навео је да према Пословнику првом седницом председава најстарији посланик што је, додао је, у овом случају Владета Јанковић, а да му у раду помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су освојиле највећи број мандата.

Навео је да су уочи седнице за сутра, у 12 сати, заказане консултације у циљу припреме за одржавање седнице са представницима изборних листа које су ушле у нови сазив Народне скупштине. „Сигуран сам да ће пред овим сазивом бити свакако велики изазови као што су били пред ранијим сазивима“, додао је Дачић и новом сазиву Народне скупштине пожелео пуно успеха и да све то што се буде радило буде на добробит и у интересу Србије.

Vučić: Ne smemo i nećemo da ćutimo o Starom sajmištu

Преузмите андроид апликацију.