Почетна > Свет
Свет

Конституисан нови сазив мађарског парламента

У Мађарској је данас конституисан нови сазив парламента у којем већину места имају Фидес премијера Виктора Орбана и Демохришћанска странка.
Фото: Pixabay/DUOTONE_

Мађарски посланици положили су заклетву, а конститутивну седницу парламента отворио је председник Мађарске Јанош Адер.

Посланици опозиционе Демократске коалиције (ДК) и партије Моментум напустили су седницу одмах након церемоније полагања заклетве.

Мате Кочис, председник посланичке групе владајућег Фидеса, реагујући на поступак посланика ДК и Моментума, навео је на Фејсбуку да је рад посланика регулисан мађарским уставом и парламентарним законом и да је посланик који не поштује закон и брине само о томе да прими плату недостојан свог посланичког места, преноси МТИ.

Партија Моментум се уочи седнице огласила на Фејсбуку поруком да су њени посланици положили „алтернативну заклетву“ и да ће служити „читавом друштву, а не малој привилегованој елити“.

Владајућа коалиција коју чине Фидес и Демохришћанска странка има 135 од 199 места у парламенту, Демократска коалиција 15, док Јобик, Моментум и социјалисти имају по 10 места.

Радикална странка Ми Хазанк, која је први пут прешла парламентарни цензус 2022. године, освојила је шест мандата, као и Парбесед.

Зелена странка ЛМП има пет места, немачка мањина има једно место, а очекује се да ће једно место припасти и независном посланику, наводи мађарска агенција.

FSB: Za 24 časa više od 7.500 ljudi prešlo iz Donbasa u Rusiju

Преузмите андроид апликацију.