Почетна > Србија
Србија

Конкурс за пријем нових припадника у специјалне јединице Војске Србије

Командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан позвао је данас све младиће и девојке који су спремни, способни и воле изазове, да се пријаве на конкурс за пријем нових припадника у специјалне јединице Војске Србије.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Он је, гостујући на ТВ „Прва“, подсетио је да је конкурс отворен до 31. марта и додао да их по пријему чека обука која је конципирана у 10 недеља.

„Та обука је подешена плански, организовано и по утврђеном методолошком поступку да се спроведе кроз основни период обучавања и кроз селекцију. Основни период обучавања је конципиран тако да мора да задовољи основну војничку обуку, јер се по први пут кандидати регрутују из цивилства. Морају да савладају основне тактике, технике и процедуре и да базично науче да рукују и гађају оружјем и да положе војничку заклетву – да дају завет својој отаџбини. Касније се подвргавају селективној обуци“, рекао је Талијан.

Он је истакао да се селективна обука код нас не разликује много од оне коју спроводе савремене специјалне снаге у свету.

„Ту су дуги маршеви, оријентациони маршеви под оптерећењем. Пошто смо много везани за број 72, ми смо конципирани тај марш у 72 километра са различитим задацима током кретања уз минимум сна, са пуно напрезања, али то је оно што млади људи који воле изазове, који воле спортски и здрав живот могу да остваре“, рекао је генерал.

Они који успешно савладају тај процес селекције и потпишу први уговор, напомиње командант 72. бригаде за специјалне операције, могу да очекују плату од 220.000 динара. Плата од 220.000 динара је опредељена за оне који успешно савладају процес селекције и потпишу први уговор од шест месеци, наравно уз могућност да тај уговор продуже наредне три године и тако више пута, напоменуо је Талијан.

Он је истакао да новац јесте снажан, мотивишући фактор, али није и једини.

„Овде се поред свега траже људи који нису авантуристи, него их красе неке посебне вредности. Оданост и верност отаџбини, војсци, те у том смислу и будућим саставима где ће ући, дакле патриотизам изнад свега!“ нагласио је генерал Талијан.

Према његовим речима, специјалце одликује снажан осећај припадности јединици.

„Млади људи не треба да се брину. Колектив специјалних јединица је толико јак и толико пун братољубља да ће их прихватити, помоћи да превазиђу евентуалне проблеме. Врата су отворена за све који су спремни да се подвргну селекцији у нашим специјалним саставима“, рекао је командант 72. бригаде за специјалне операције.

Он, такође, додаје да је последњих година видно опремање и улагање у Војску Србије чиме је, након много година запостављања исказана и брига за људе.

„Наш председник Републике и врховни командант заједно са министром одбране и читавим војним врхом доста је уложио да се опреми сви родови и службе наше војске. Наша униформа има 26 делова у комплету, имамо потпуно савремен комплет балистичке опреме, наша борбено оклопна возила ‘милош’, беспосадне платформе ‘мали милош’, све говори у прилог томе. Брине се и о заштити људи. Реч је последњој техници, о софистицираној опреми, дакле један пун спектар улагања у наше саставе“, закључио је генерал Талијан.

Министарство одбране објавило конкурс за пријем из грађанства у Војску Србије

Преузмите андроид апликацију.