Почетна > Србија
Србија

Конкурс за ангажовање пописивача за предстојећи попис становништва

Републички завод за статистику расписао је конкурс за ангажовање пописивача за предстојећи попис, који ће бити одржан од 1. до 31. октобра. Заинтересовани грађани могу да се пријаве до 5. августа на сајту Завода или на пописном сајту.
Фото: Unsplash/Diana Polekhina

Пописивачи ће у просеку зарадити око 60 хиљада динара нето, а уз то ће им бити надокнађени сви трошкови неопходни за обављање посла.

Према последњим подацима, до сада се пријавило нешто више од 20 хиљада људи, највише у Новом Саду и Зрењанину, каже у разговору за Радио Нови Сад, помоћница директора задужена за сектор друштвених статистика у том заводу Снежана Лакчевић.

На конкурс могу и позвани су да се пријаве сви грађани који испуњавају неке опште услове а то су:

– држављанство Републике Србије

– пребивалиште или пријављено боравиште у Србији

– најмање 18 година старости у тренутку попуњавања пријаве, дакле да су пунолетни

– стечено најмање трогодишње средње образовање

– да кандидат није осуђиван и да се против њега не води поступак и да није покренута истрага 

– знање рада на рачунару

Сваки кандидат који се пријављује за учешће у попису остварује одређени број бодова по самој пријави, на основу наведених података у пријави.

По истеку термина за пријављивање, 5. августа у петак у 20 часова, сви кандидати који су исправно попунили пријаву се рангирају према броју остварених бодова у оквиру насељеног места за које су се пријавили. Најбоље рангирани кандидати позивају се да пописној комисији донесу документацију којом се потврђује тачност података унетих у пријаву, након чега се упућују на тестирања знања рада на рачунару. Тестирање се спроводи преко web апикације, дакле on-line. Тест се састоји од 10 питања и практичног задатка. По завршетку теста, кандидат добија одмах информацију о укупном броју остварених бодова, односно да ли је положио или није, појашњава Лакчевић.

Обављаће се и петодневна теренска обука за наших 15.000 пописивача. Обука се организује у свакој Општини или граду, а о распореду и времену одржавања обуке сви кандидати бити благовремено обавештени.

Ранг листа ће бити објављена 10. августа у 16 часова.

Vulin: Vučić i ja odlučićemo da li ću biti u novoj vladi

Преузмите андроид апликацију.