Почетна > Свет
Свет

Конференција лидера Блиског истока и ЕУ о јачању безбедности у Ираку

Лидери земаља Блиског истока и Европске уније окупили су се данас у Јордану на конференцији посвећеној јачању безбедности и стабилности у Ираку.
Фото: Танјуг/AP/Hadi Mizban

На састанку учествују високи званичници Саудијске Арабије и Ирана, као и лидери Француске, Ирака, Турске, Египта, Кувајта, Бахреина, Омана и представници Европске уније, преноси АП.

Скуп је замишљен као наставак Багдадске конференције за сарадњу и партнерство одржане у Ираку прошле године уз суорганизацију Француске, чији је председник Емануел Макрон рекао да се та земља залаже за стабилност у региону, који се, каже, бори са ‘застојима, поделама, страним интервенцијама и безбедносним питањима’.

“Када се погледају деценије за нама Ирак је вероватно једна од главних жртава дестабилизације региона“, оценио је Макрон.

Јордански краљ Абдулах II је рекао да се састанак одржава у време ‘када се регион суочава са безбедносном и политичком кризом, као и са претњама по храну, воду и здравство, те опасношћу од килматских промена.

Како наводи АП, стабиност и безбедност Ирака деценијама уназад ремете унутрашњи и спољни сукоби, а инвазија предвођена САД 2003. довела је до експанзије насиља и стварања екстремистичких група попут Исламске државе.

Ambasadori EU odobrili viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo

Преузмите андроид апликацију.