Почетна > Свет
Свет

Кондолиза Рајс и Роберт Гејтс: Време није на страни Кијева,могућ притисак Запада

Време није на страни Украјине и ако украјинска војска не буде направила озбиљан напредак, рашће притисак Запада на Кијев да преговара о примирју, што се једино може променити „драматичним повећањем“ војне помоћи Кијеву, оценили су данас бивша америчка државна секретарка Кондолиза Рајс и некадашњи министар одбране Роберт Гејтс.
Фото: WikimediaCommons/Міністерство внутрішніх справ України

У заједничком тексту за Вашингтон пост, Рајсова и Гејтс наводе да су украјинска економија и војни потенцијал сада у потпуности зависни од западне подршке, пре свих од помоћи САД, а да време није на страни Украјине, преноси ТАСС.

Ако украјинска војска не направи велики напредак, западни притисак на Кијев да преговара о прекиду ватре „рашће како буду пролазили месеци војног ћорсокака“, сматрају двоје бивших америчких званичника.

Према њиховом мишљењу, „једини начин да се избегне такав сценарио јесте да САД и њихови савезници хитно обезбеде Украјини драматично повећање војне подршке и капацитета – довољно да одврати нову руску офанзиву и омогући Украјини да потисне руске снаге на истоку и југу“.

Од почетка руског напада на Украјину, САД су, према проценама Пентагона, снабделе Украјину с војном помоћи вредном више од 24,2 милијарде долара.

Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca

 

Преузмите андроид апликацију.