Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Концерт Камерног оркестра „Profundis“ из Македоније, 23. септембра у Синагоги

Камерни оркестар „Profundis“, који окупља неке од најбољих македонских инструменталиста и фантастична румунска виолинисткиња Ирина Мурешану, свирају у суботу 23. септембра у Синагоги, а концерт почиње у 20.00 часова.
Фото: МОНС

Диригенткиња: Ђурђица Дашић

На програму:

Б. Бритн: Варијације на тему Франка Бриџа
Вивалди-Пјацола: Четири годишња доба. Лето и Зима
Ж. Енеску: Румунска рапсодија бр. 1, за виолину и гудачки оркестар

Улазнице за концерт су у продаји на продајним местима ГИГС ТИX-а и онлине, као и на дан концерта, у холу Синагоге, од 18 часова до почетка програма.

Фото: МОНС

Камерни оркестар „Profundis“ окупља изванредне македонске музичаре, редовне чланове професионалних оркестара – Националне опере и балета и Народне филхармоније. Основала га је диригенткиња Ђурђица Дашић, 2018. године, која га до данас успешно води.

Посебну пажњу „Profundis” посвећује развоју другачијих начина презентације, као што су дигитални концерти, коришћење нових технологија, тродимензионално (3Д) мапирање и сл. Због такве извођачке, али и програмске флексибилности сматра се изразитим примером уметничког ансамбла 21. века.

Оркестар је до сада остварио бројне и успешне наступе, пројекте, као и сарадње с реномираним солистима, на домаћој и међународној сцени.

Виолинисткиња Ирина Мурешану, рођена у Румунији, пођеднако је тражена и као солисткиња и као камерна музичарка с обе стране Атлантика. Свирала је у Сједињеним Америчким Државама, Канади, Европи, Азији и Јужној Африци.

Лауреат је и добитница највиших признања на престижним виолинским међународним такмичењима, као што су „Montreal International”, „Queen Elisabeth”, „UNISA International String”, „Washington International”, као и великог броја стипендија, међу којима су и престижна Фулбрајтова, као и стипендија „Enesku“ Румунског института за културу.
Страствена је интерпретаторка нове музике, па су јој многи композитори посветили своја дела.

Свира на виолини Ђузепеа Роке (Giuseppe Rocca) из 1849. и гудалу Етјена Пажуа (Étienne Pajeot).

Da li biste seli u Bertove kočije ovog četvrtka? (četvrtak, 21. septembar)

 

Преузмите андроид апликацију.