Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Коначно! Након 200 година бизони се вратили на Фрушку гору (ВИДЕО)

„Национални парк Фрушка гора“ од овог пролећа биће богатији за 5 јединки животињске врсте, која је пре више од два века последњи пут виђена на овим просторима.

Један мужјак и четири женке европског бизона пореклом из Пољске, 29. марта стигли су у ЈП „Национални парк Фрушка гора“.

Ђука, Фрушка, Мила, Ниња и Цвета су надимци, које су грађани Србије изгласали за ове бизоне, који ће учинити Фрушку гору новим местом на Балкану, где ће се поново размножавати ове фасцинантне животиње.

Фото: Градске инфо

Ови бизони су стигли у Србију у пратњи водећих европских и светских стручњака. након 40-дневног карантина, уз потврду ветеринарске инспекције да су се бизони адекватно привикли на нову средину и уз потврду здравственог стања, следи испуштање јединки у контролисан и ограђен простор величине 107 хектара, где ће посетиоци имати прилику да их виде.

Фото: Градске инфо

Осим бизона, биодиверзитет „Националног парка Фрушка гора“, додатно је обогатила и реинтродукција европског јелена и интродукција муфлона.

Фото: Градске инфо

Реч је о реализацији петогодишњег еко-биолошког и туристичког пројекта ЈП „Национални парк Фрушка гора“ уз подршку Владе Pепублике Србије, Министарства за заштиту животне средине и Министарства пољопривреде, а реализацију је подржала и Амбасада Пољске у Србији.

бизони
Фото: Градске инфо

бизони
Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Фото: Градске инфо

Počele prijave za Goranske eko parkove

Преузмите андроид апликацију.