Почетна > Свет
Свет

Комитет Представничког дома усвојио закон да Бајден може да забрани ТикТок

Комитет за спољне послове Представничког дома, гласањем је данас усвојио предлог закона који би председнику Џозефу Баједну дао овлашћење да у САД забрани апликацију и друштвену мрежу ТикТок.
Фото: WikimediaComonns/Jackson Lanier

Комитет је гласа 24 према 16 за одобрење мере којом се Бајденовој администрацији дају овлашћења да забрани апликацију ТикТок, која је у власништву кинеске компаније БајтДенс и користи је више од 100 милиона Американаца, као и друге апликације за које се верује да представљају безбедносне ризике, преноси Ројтерс.

Демократски представници у Комитету противили су се овом закону, чији је главни покровитељ био председник комитета републиканац Мајкл Мекол.

Мекол је после гласања изјавио да мисли да ће “закон о ТикТоку бити представљен прилично брзо“, као и да ће се о њему гласати у пуном обиму у Представничком дому касније овог месеца.

Ројтерс наводи да је највиши представник демократа у Комитету Грегори Микс рекао да се оштро противи закону, јер би он “оштетио нашу оданост широм света, довео више компанија у кинеску сферу, уништио радна места у Сједињеним Државама и поткопао кључне америчке вредности слободе говора и слободног предузетништва“.

Meloni poručila liderima EU: Moramo razvijati legalne migracione kanale

 

Преузмите андроид апликацију.