Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Комбиновање чаја са одређеним намирницама може имати негативан утицај на наше здравље

За многе људе, чај је више од пића. Пијење чаја је често смирујући ритуал. Међутим, комбиновање чаја са одређеним намирницама може имати негативан утицај на наше здравље.
Фото: Pixabay/congerdesign

Чај се најчешће помиње у позитивном контексту – као здрав и умирујући напитак у којем уживамо. Али да ли сте се икада запитали да ли ваша омиљена шоља чаја може да омета апсорпцију хранљивих материја? Испоставило се да неке наизглед безопасне комбинације чаја и хране могу довести до неочекиваних ефеката.

Утицај на апсорпцију гвожђа

Испијање чаја или кафе са храном попут црвеног меса или зеленог поврћа може смањити апсорпцију гвожђа. Гвожђе је неопходно за одржавање нивоа енергије, јак имуни систем и транспорт кисеоника у телу.

Редовна конзумација чаја или кафе уз оброке може спречити тело да апсорбује довољно гвожђа, што може довести до анемије, стања које карактерише озбиљан недостатак гвожђа.

Жене са редовним менструалним циклусом су посебно изложене ризику од анемије због повећане потребе за гвожђем. Због тога избегавајте чај са храном богатом гвожђем, као што су црвено месо, спанаћ и броколи.

Једињења која блокирају гвожђе

Нека једињења присутна у чају и кафи, као што су полифеноли и танини, могу да ометају апсорпцију гвожђа. Полифеноли, који се такође налазе у воћу, поврћу и зачинима, могу помоћи у смањењу упале, али такође могу да ометају апсорпцију гвожђа. Овом ефекту додатно доприносе танини, којих има и у вину, као и оксалати.

Ove namirnice povećavaju rizik od demencije

Преузмите андроид апликацију.