Почетна > Свет
Свет

Колона: Још два Француза биће задржана у притвору у Ирану

Француска министарка иностраних послова Катрин Колона изјавила је данас да ће још два француска држављанина бити задржана у притвору у Ирану, због намере да учествују у антивладиним протестима.
Фото: Танјуг/AP Photo/Gregorio Borgia

Навела је да се тренутно у притвору у Ирану налази укупно седам француских држављана.

„Париз је забринут због још двоје француских грађана у Ирану и покушавамо да проверимо контрадикторне информације о њиховом задржавању у притвору“, рекла је Колона у интервјуу за Паризијен.

Лист Фигаро известио је јуче да су двојица француских држављана ухапшена пре почетка антивладиних протеста у септембру због смрти 22-годишње Махсе Амини због њиховог плана да учествују у тим протестима.

Односи између Француске и Ирана погоршали су се последњих месеци због застоја разговора о иранском нуклеарном програму у којима учествује и Француска.

Француска је оптужила Иран 6. октобра за диктаторску праксу и узимање француских грађана за таоце након што је емитован видео у којем наводно француски пар признаје да је шпијунирао, после седмица одржавања протеста које Иран доводи у везу са страним непријатељима.

ЕУ би требало да усвоји нови пакет санкција према Ирану због кршења људских права 14. новембра на састанку министара спољних послова Уније, објавио је Ројтерс.

Gutereš: Važno pokrenuti dijalog o miru u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.