Почетна > Свет
Свет

Колико су здрави министри здравља по свету? (ФОТО)

Када би нас неко питао да ли очекујемо да министар здравља води рачуна о свом здрављу, одговор би вероватно био да, јер како другачије бити узор другима и улити им поверење у своје способности и кредибилитет.
Фото: Unsplash/Online Marketing

Свака држава упркос другачијих система власти и државног уређења има своје министарство здравља или нешто слично томе, а неки избори за главног одговорног за здравство у неким државама су крајње интересантни.


Почнимо од Белгије – Меги Де Блок
Фото: Wikimedia Commons/EU2016 NL

Меги Селин Луиз де Блок је белгијска лекарка и политичарка која је функцију министарке здравља обављала од 2014. до 2020. године.

Ова жена рођена 1962. године политиком се бави од 1999, када је постала члан Белгијског парламента као посланица, што је и данас.

У 2020. години Де Блок је од стране Светске здравствене организације постављена за члана Пан-европске комисије за здравље и одрживи развој.

Многи су истакли њену гојазност као неприхватљиву за једну министарку здравља, на шта је она одговорила са: „Знам да нисам модел, али морате да видите шта је унутра, а не само паковање“.


Тренутно актуелна је британска Тереза Кофи

Велика Британија недавно је добила нову Владу, а Тереза Кофи постала је нова министарка, прецизније, државна секретарка за здравље и социјална питања.

У исто време је постала и заменица премијерке Лиз Трас, чији је јако близак пријатељ, а енглески таблоиди одмах су нашли замерку новој надређеној за здравство у држави.

Наиме, испливала је фотографија која се налази изнад, где Тереза Ен Кофи држи томпус и алкохолно пиће у руци. Њен коментар на то је да она „није најбољи узор, али ће у послу користити своје искуство као пацијент“.

Због проблема са менингитисом и здрављем Тереза је у британском здравству највише била у функцији пацијента, а треба истаћи да је разлог томе што она није медицински радник, већ дипломирана хемичарка.


Слична прича долази и из Норвешке

Силви Листхаг била је норвешка министарка здравља у трајању од једне године. Не, то није пракса у Норвешкој, већ је Листхаг поднела оставку након што су њени коментари на ситуацију са мигрантима изазвали велико незадовољство.

Бивша министарка имиграција говорила је о томе да су „некима битнији терористи од државне безбедности“, јер она није баш подржавала допуштање свима да уђу у Норвешку.

Ипак, причамо о здрављу, а иако се није дуго задржала на позицији министарке здравља остала је упамћена политика коју је водила, а то је да „људи треба да пију, једу и пуше колико хоће“, и да она неће ником да говори како да живи, већ да пружи информације, а људи ће сами правити изборе.

Треба поменути и фотограију на којој Листхаг пуши и пије Пепси, али морамо признати, то се потпуно уклапа у њену политику здравства, тако да је у питању потпуна транспарентност. А и Пепси је без шећера.


Ова прича не би била потпуна без Русије и САД
Фото: Wikimedia Commons/council.gov.ru

Најпре би било добро позабавити се Русијом и министром Михаилом Мурашком. У питању је актуелни министар здравља који је на то место дошао 2020. године, објективно можда и најгори период да почнете да руководите здравством.

Овај 55-огодишњи лекар медицином се бави цео живот, политиком од 1996. године, а стигао је и да служи војску од 1986. до 1988. године.

Није у питању човек који пије, нити који пуши, штавише, супротно. Као бивши војник, Мурашко изгледа најмање као министар здравља, а више као члан КГБ-а, или типичан зликовац у Бондовом филму, што је понекад иста ствар.


Здравство САД предводи министар/ка
Фото: Wikimedia Commons/Governor Tom Wolf

Уколико на Гуглу укуцате Рејчел Левин, могли би се збунити. Наизглед су у питању две особе, али то вас само заварава присуство старијих фотографија. У питању је државни секретар, или секретарка, за здравље.

На ту позицију је постављена од стране Џозефа Бајдена, а Левин је по занимању педијатар, такође поседује чин адмирала, а вреди поменути и да је трансродна особа.

Наравно, Левин је фокус у здравству усмерила на угрожене групе и разлике у здравственом третману „LGBTQ“ омладине, која је подложна исмевању, дискриминаторним законима, самоубиству и сличном.

Левин се раније звао Ричард, има двоје деце, а од 1988. је био ожењен све до 2011. године, када је постао жена и узео име Рејчел. Ове, 2022. године проглашен је за жену године од стране листа „USA Today“.


Танос Плеврис
Фото: PrtSc/hellenicparliament.gr

Није шлагер певач, нису у питању Авенџерси, али јесте Танос. Прецизније, Атанасијос Плеврис, задужен је за руковођење здравством у Грчкој од августа 2021. године.

Танос је по струци правник, иако би се заклели да сте га видели у шпанској серији или у неком музичком споту на летовању у Грчкој.

Његова политика је десничарска, за њега неки медији пишу да је исламофоб, а то појачавају чињеницом да је он син грчког аутора Константиноса Плевриса, који је себе у једној књизи описао као „нацисту, фашисту, расисту, антидемократу и антисемитисту„.

Да ли је своје вредности пренео и на сина нама остаје непознато.

„Podzemna stvorenja“ metroa u Njujorku

Преузмите андроид апликацију.