Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико су путовања важна за дечији развој?

Док путовање са дететом у било ком узрасту може изгледати застрашујући изазов, стручњаци кажу да може значајно да подстакне развој.
Фото: Pixabay/VisionPics

Кажу да путовања могу проширити дечије светове, чинећи их емпатичнијим према културним разликама и помажући им да се прилагоде променљивим ситуацијама које могу чак да обликују њихов језички развој док су бебе.

Путовања имају потенцијал да створе нову причу која учи децу о сличностима и разликама са другима и поставља јаке темеље, посебно у раним годинама.

Учећи децу од малих ногу о различитостима, имамо потенцијал да одгајамо генерацију која зна како да живи заједно. Најбржи развој мозга дешава се у првих пет година живота детета, а посебно у прве три.

Окружење деце од рођења до око три године са људима који су другачији од њих „нормализује” ово искуство.

Путовање и едукација деце о њиховој улози грађана света док су мала обезбедиће да задрже ту поруку иу одраслим годинама.

Када неко започне неку навику или традицију рано у животу, то касније постаје темељ кроз који гледа на свет до краја живота.

Путовање са малом децом – чак и са бебама од шест месеци – помаже у њиховом језичком развоју. А када се врате кући са путовања, њихова искуства могу да им помогну и у школи.

Путовање их чини отворенијим за испробавање нових ствари и мање су опрезни у сценаријима који им нису познати.

Ево неколико савета о томе како да максимално искористите дететово искуство путовања.

Прошетајте до локалног насеља

Иако је сјајно видети главне атракције на познатим дестинацијама, шетња по локалном насељу може бити један од најупечатљивијих тренутака за децу. Дечји мозак има тенденцију да успостави везе на основу онога што зна, тако да ће за ваше дете имати смисла када нађете миран крај и кренете у шетњу. Неизбежно ћете видети људе како чисте своја дворишта и локалне продавце. А ово је много важније – дете ће добити бољи део онога што је свакодневница.

Створите традицију док сте на одмору

Традиције могу помоћи деци да се повежу са путовањима јер су им веома важне. Све што можете да повежете са светом свог детета биће искуство које ће памтити цео живот. Сакупљајте каменчиће на плажама, тражите необично цвеће на ливадама и заједно упознајте шарени свет око себе.

Нека се играју са другом децом

Груписање деце са другом децом око њиховог узраста ће помоћи њиховом развоју, чак и ако не говоре исти језик. Пустите их да упознају другу децу – играће се, учити и наћи начине да комуницирају. И научиће да не говоре сви исти језик.

Претворите своје путовање у игру

Замолите децу да укажу на ствари које су им нове. Дозволите им да вам покажу три ствари које никада раније нису видели код куће или да заједно потраже благо.

Припремите их

Важно је припремити децу на све што би им се могло догодити током путовања. На пример, унапред им објасните лет и џет лаг, или ако су нервозни на путу, понесите им посебну играчку. Али на крају крајева, не бисте требали бити превише забринути: деца су обично прилагодљивија од одраслих у новим ситуацијама.

Ublažite mučninu detetu tokom putovanja

Преузмите андроид апликацију.