Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико спанаћа смете да поједете сваког дана, без ризика по здравље?

Иако спада у изузетно здраве намирнице, превише спанаћа може да изазове проблеме са варењем и алергијске реакције.
Фото: Pexels/Rodolfo Quiros

Спанаћ је моћни извор нутријената; богат је витаминима, минералима и есенцијалним хранљвиим материјама.

Како наводи „Healthline„, , конзумирање овог зеленог лиснатог поврћа може позитивно да утиче на здравље очију, помаже у смањењу крвног притиска и оксидативног стреса, а препоручује се и у сврху превенције најтежих обољења.

Ипак, како наводи „Medicine Net„, код оних који уносе велике количине спанаћа може доћи и до нежељених ефеката.

Превише спанаћа, било свежег или куваног, може да доведе до недостатка минерала, али и до других проблема због високог нивоа оксалне киселине и пурина који се у њој налазе. Први се везује за минерале у нашем телу – калцијум, цинк и магнезијум, и на тај начин спречава апсорпцију других важних компоненти.

Такође се наводи да оксална киселина може да утиче на стварање камена у бубрегу. У међувремену, висок садржај пурина је отежавајући фактор за стања попут гихта и болова у зглобовима.

Али, то није све.

Превише спанаћа може да изазове проблеме са варењем и алергијске реакције, јер спанаћ садржи хистамин, и да изазове проблеме код оних који пију лекове за разређивање крви.

Проблем разређивања крви повезан је са високим садржајем витамина К1 у спанаћу, наводи „Healthline„.

Неки људи могу да осете болове у стомаку уколико поједу већу количину спанаћа за које наводе да су последица нетолеранције на хистамин.

Спанаћ је богат влакнима, што може да изазове проблеме са варењем као што су грчеви у стомаку или надимање, иако се ови симптоми обично повлаче после неколико дана пошто организам развије толеранцију на повећан унос влакана.

Добра вест је, међутим, да уколико умерено уносите спанаћ, он може да буде и те како користан за здравље. Иако је тешко пронаћи оптималну количину на дневној или недељној бази, на сајту „Medicine Net“ наводе да је то – чинијица дневно.

Изузеци би, наравно, биле особе које имају одређена здравствена стања или пију поједине лекове. Уколико сте у опасности од добијања камена у бубрегу или узимате лекове за разређивање крви, обавезно се консултујте са лекаром који ће вам препоручити оптималну количину спанаћа коју можете да поједете на дневној, односно недељној бази.

Преузмите андроид апликацију.