Време је да решите вечну дилему и научите колико меса по особи треба да купите.
Када спремате вечеру за пријатеље, роштиљ или рођендан, увек се поставља једно питање – колико хране да купим?
Основа многих финих јела је месо, посебно у нашој култури. Да би сваки гост отишао са вечере или забаве задовољан и пун стомак, важно је знати одабрати праву количину меса по особи.
Потребне су различите количине меса у зависности од тога да ли је месо главно јело или само једна од компоненти соса или сличног јела.
Ако је месо главно јело, односно спремате шницлу или пилеће печење, треба послужити око 300 грама по особи, односно 400 грама за људе са великим апетитом. Ако у сос за тестенине, салату или део пите додате месо, потребно вам је нешто мање, око 150 или 200 грама меса.
Ово је оквирни водич колико меса треба послужити, али постоје и одређене врсте меса које се служе у одређеним количинама. Иако ни ове мере нису званичне и увек можете додати више или мање, ипак су то вредности којих се многи придржавају приликом куповине и припреме меса.
Погодне количине су:
- 60 – 80 грама нарезака и сухомеснатих производа
- 250 – 300 грама живинског меса са костима
- 250 – 300 грама дивљачи
- 160 грама телећег одреска
- 120 – 150 грама бечког одреска
- 200 грама свињског котлета
- 160 грама говеђег печења и бифтека
- 200 грама меса за чорбе и чорбе (без кости)
- 250 грама меса за супу са костима
Битан је и прилог, али и ко су гости.
Приликом одређивања потребне количине меса не заборавите да укључите и врсту прилога.
Више меса је потребно ако је прилог лагана салата или спанаћ, на пример.
Кромпир салата, тестенина и пасуљ су нешто заситнији, па ће човек са њима јести мање меса. Нешто више меса ће јести и мушкарци, а нешто мање жене и старија популација, баш као и деца.
За децу, можете смањити количину меса на пола. Ипак, можда је боље припремити мало више меса него што мислимо јер се вишак увек може касније искористити или паковати гостима.
Преузмите андроид апликацију.