Почетна > Бизнис
Бизнис

Колико кошта немачки Леопард 2? Детаљан списак земаља које га поседују

Тежак је око 60 тона, дугачак око десет метара и сматра се једним од најбољих борбених тенкова на свету – немачки Леопард 2.
Фото: Wikimedia Commons/Bundeswehr-Fotos

Колико их ко има у Европи и ко би их испоручио Украјини?

Немачки прозвођач Краус-Мафеј Wегманн направио је више од 3.500 тенкова Леопард 2 од почетка производње 1978. Цена се последњих година креће од 3 до 15 милиона евра по комаду у зависности од типа и других фактроа. Актуелна верзија овог борбеног тенка је „Леопард 2 А7“. Испоручује се од 2014. године.

Његово главно наоружање је топ глатке цеви од 120 мм. Према Бундесверу, то значи да циљеви на удаљености од неколико километара могу бити погођени и у покрету. Његов максимални домет је 5 километара. Према Бундесверу, предности Леопарда леже у комбинацији ватрене моц́и, оклопне заштите и мобилности. Брз је и може да достигне и до 70 км на час. Има релативно штедљиви мотор на дизел.

Осим Немачке, користи га још најмање 14 земаља у различитим прилагођеним варијантама. Ево прегледа, на основу доступних информација, о томе ко има и колико, а ко нема Леопард. Све наведене земље су чланице НАТО – осим Финске.

Земља која га поседује не може га уступити некој другој земљи – без немачког одобрења.

Које земље имају Леопард 2?

Немачка

Немачка има око 320 најновијих модела Леопарда, али се тачан број чува у тајности. Бундесвер је повукао из употребе своје старије тенкове типа Леопард или их предао другим земљама. То укључује моделе типа 2А4, али и Леопард 1.

Турска

Министарство одбране Турске не даје изјаве о томе какво наоружање и колико комада има. Према подацима Међународног института за стратешке студије (ИИСС), Турска има укупно 713 Леопарда – 316 Леопарда 2А4, 170 Леопарда 1А4 и 227 Леопарда 1А3.

Турска иначе има укупно 3022 борбена тенка, далеко највише од свих чланица НАТО у Европи (гфп).

Грчка

Грчка има 853 тенкова типа Леопард, највише од свих других држава: 170 2ХЕЛ, 183 старијих типа 2А4 и 500 типа 1А5 из претходне генерације.

Грчка има и других врста борбених тенкова – укупно 1243 (гфп).

Пољска

Према пољском Министарству одбране, Пољска има 247 Леопарда у верзијама 2А4 и 2А5 и у модернизованој верзији ПЛ. Пољска хоће да испоручи Леопарде Украјини. Пољска има укупно 863 борбена тенка (гфп).

Шпанија

Шпанија поседује 347 тенкова Леопард. Од тога, 239 Леопарда типу 2А6 док је 108 старијих типа 2А4, а. Међутим, неки тенкови нису у функцији, па их Шпанија, као је речено, због тога неће испоручити Украјини.

Финска

Финска није чланица НАТО. Према подацима финске команде има око 200 тенкова Леопард 2. Финска је сигнализовала да би могла испоручити више комада Леопарда Украјини.

Шведска

Из Шведске нема информација о броју Леопарда. Међутим, сматра се извесним да Шведска има више од 100 тенкова типа Леопард.

Норвешка

Према подацима Министарства одбране, Норвешка је 2001. од Холандије купила 52 Леопарда 2А4. Неки од њих су у употреби, други се користе за резервне делова или су расходовани. Министарство није саопштило колико је тачно тенкова оперативно.

Мађарска

Према медијима, Мађарска је 2020. изнајмила 12 тенкова Леопард 2А4 од немачког произвођача за потребе обуке. Поред тога, ове године стижу 44 нова Леопарда 2А7. Испорука Украјини је мало вероватна због добрих односа премијера Виктора Орбана и руског председника Владимира Путина. Мађарска је 2022. имала укупно 176 борбених тенкова различитих врста (гфп).

Португал

Министарство одбране Португала није дало никакве информације о броју Леопарда. Према извештајима медија, португалске оружане снаге имају у употреби 37 Леопарда 2А6.

Холандија

Холандија је од Немачке изнајмила 18 тенкова Леопард 2А6. Они су део немачко-холандског тенковског батаљона и стационирани су у Берген-Хонеу у Немачкој близу границе.

Данска

Данска не даје информације о томе колико има Леопарда. Према војним информацијама, у септембру је први пут у међународну мисију, у Естонију послато 14 Леопарда.

Чешка

Чешка поседује само један Леопард. То је један од 14 Леопарда 2А4 које је Немачка Чешкој ставила на располагање у оквиру такозване кружне размене, у коју спадају и оклопна возила Бифел (Биво). Премијер Петр Фиала недавно је нагласио да не може више да испоручује војну технику Украјини. Чешка је по подацима за 2022. имала укупно 116 борбених тенкова (гфп).

Словачка

Словачка има један Леопард. До краја 2023. требало би да их буде укупно 15 у оквиру кружне размене. Вероватно ниједан од њих неће бити испоручен Украјини. Словачка има укупно 20 борбених тенкова (гфп) .

Чланице НАТО које немају Леопард

У загради је број борбених тенкова које су државе имале према информацијама Глобал Фирепоwер (гфп) за 2022. годину.

Европа: Румунија (451), Бугарска (410), Француска (406), Италија (200), Хрватска (72), Словенија (44), Северна Македонија (10) Албанија, Белгија, Црна Гора, Кипар, Естонија, Исланд, Летонија, Литванија, Луксембург и Уједињено Краљевство (227).

Северна Америка: САД имају 6612 борбених тенкова, а Канада 82, такође према Глобал Фајрепауер.

Od danas most na Savi kod Ostružnice u punom profilu za saobraćaj

Преузмите андроид апликацију.