Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико конзумирање пржене и поховане хране штети нашем организму?

Према истраживањима, ако редовно конзумирате пржену храну, требало би да будете озбиљно забринути. Нова студија у којој су истраживачи користили податке из упитника о 106.966 жена старости од 50 до 79 година, у периоду од 18 година, фокусирала се на посматрање учесталости једења пржене хране попут пилетине, рибе, помфрита и слично.
Фото: Pixabay/Hans

Током студије умрло је 30% жена које су често конзумирале поховано месо, а око 30% умрло је од срчаних проблема. Веи Бао је идеју за ово истраживање добио са Универзитета у Ајови (САД) из поражавајућих резултата конзумирања пржене хране у САД, али и у другим деловима света.

Ово је прва студија те врсте, иако су претходна истраживања такође показала значајан утицај конзумирања пржене хране и повећан ризик од срчаних обољења и дијабетеса.

Колективно, након узимања у обзир начина живота, квалитета исхране, нивоа образовања и прихода, резултати студије су показали да је редовна конзумација пржене хране повезана са повећаним ризиком од  срчаних болести.

Они који су јели један или више оброка са прженом храном имали су 8% већи ризик од оних који су конзумирали здраву, кувану храну. Резултати истраживања су такође показали да су жене које су јеле више пржене хране углавном имале нижа примања и мање образовање, више су пушиле, мање се рекреирале и углавном се не храниле здраво.

Треба избегавати смањење конзумације пржене хране, посебно специјалитета попут поховане пилетине, јер такав третман може имати значајан утицај на целокупно здравље организма.

Razmišljate o biljnoj ishrani, ali se pitate kako da unesete proteine?

Преузмите андроид апликацију.