Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико је зимница здрава?

Тајна чувања здравих особина поврћа и воћа је ферментација, због које су тегле са туршијом и бурад са купусом праве домаће апотеке, са лековима за многе болести.
Фото: Pexels/Cihan Yuce

И ту међу теглама, ајвара – српског кавијара, туршије, паприке, џемова, слатког, компота, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести, па чак и короне. Да ли је наша зимница, наш лек?

– Храна је лек ако се правилно користи, али такође може да буде и штетна, па због тога треба водити рачуна шта се једе. Зимница нуди доста здравствених добробити, али само она која је ферментисана – кисели купус, краставци, туршија -каже дипломирани нутрициониста Предраг Ненадић.

Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре.

Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.

– Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване – објашњава Ненадић.

Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих храњивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине.

Znate li koliko grama ima kašika šećera, ili šolja brašna? Svaka domaćica treba da zna ove odgovore

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке