Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико је заправо важно прати воће и поврће пре конзумације?

Неки људи ће само ставити шаргарепу у соковник, без претходног прања, док ће други добро опрати чак и поморанџе. Који је начин исправан? Као и код већине других ствари, златна средина је најбоља при прању воћа и поврћа.
Фото: Pixabay/Sponchia

Често се погрешно мисли да је смисао прања хране да се носи са наталоженим пестицидима, као што су сјајни слој на јабукама или беле тачке на поморанџама. Али у ствари, количина пестицида пронађена на пољопривредним производима је углавном у дозвољеним границама (иако то може зависити од саме хране и да ли је увезена из далеке земље). Патогени микроорганизми су већи проблем – могу бити бактерије, вируси или паразити.

Шта се дешава када једемо заражено воће и поврће?
Фото: Pixabay/Triggermouse

Микроорганизми који се налазе у вашој свежој храни могу изазвати многе ствари, од благог бола у стомаку до екстремног, па чак и смрти! Да ли сте чули за салмонелу, Е. коли, листерију или хепатитис А? Ово су само неке од могућих последица, а неке од њих вас заиста могу озбиљно разболети. Прање пре конзумирања и припреме пољопривредних намирница је једноставна пракса којом можете смањити ризике од свих ових болести.

Фото: Pixabay/JerzyGorecki
Како ефикасно опрати воће и поврће?

Пољопривредне производе је најбоље опрати пре употребе (не када их донесемо из продавнице) за шта је довољан млаз хладне воде. Воће и поврће са меком кором може се лагано трљати, а са тврђом кором лагано (однедавно су се на тржишту појавиле посебне четке за чишћење воћа и поврћа). Треба напоменути да воће са нејестивом кором (наранџе, банане, авокадо, диње) такође треба опрати, али их није потребно рендати или нешто слично. Разлог за то, иако се на први поглед чини непотребним лежи у чињеници да бактерије и друге микроскопске претње могу прећи са спољашње стране коре на део воћа који заиста једемо.

Након кувања празничног ручка, отклоните мирисе уз помоћ неколико намирница

Преузмите андроид апликацију.