Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико је губитак тежине значајан за имуни систем?

Аустралијски истраживачи су открили да би за гојазне особе губитак од само 10 килограма могао да врати имуни систем у равнотежу.
Фото: Unsplash/Total Shape

Вишак масноће у пределу трбуха може да окрене одбрамбени систем тела против вас, што може довести до срчаних и других болести.

Имуни систем се састоји од много различитих врста ћелија које штите тело од патогена. Ове ћелије морају да коегзистирају у одређеној равнотежи да би се одржало добро здравље.

Многи фактори, укључујући исхрану и вишак телесне масти, могу да преокрену ову равнотежу, стварајући имуне ћелије које могу да оштете, а не заштите наше тело.

Фото: Unsplash/Sean s Bety

Научници већ неко време знају да вишак телесне масти, посебно оне у пределу трбуха, покреће производњу такозваних „проинфламаторних“ имуних ћелија, које циркулишу у крви и подстичу упалу у нашим телима.

Таква хронична упала је повезана са болешћу коронарних артерија и другим здравственим проблемима. Поред тога, друге инфламаторне имуне ћелије, познате као макрофаги, такође су укључене у масном ткиву, пише Live Science.

Студија је проучавала гојазне људе са дијабетесом типа 2 или предијабетесом који су били ограничени на исхрану између 1.000 и 1.600 калорија дневно током 24 недеље.

Резултати су показали да је дошло до смањење броја проинфламаторних имуних ћелија за 80 одсто, као и до смањене активације макрофага у масним ткивима учесника.
Фото: Unsplash/Jennifer Burk

„Поремећаји прекомерне тежине сада погађају велики број људи, а гојазност је главни узрок дијабетеса типа 2 и неких карцинома“, рекла је истраживачица Кетрин Самарас, професорка на Институту за медицинска истраживања Гарван у Сиднеју.

Кетрин Самарас је такође рекла да би губитак тежине од око шест килограма био довољан да се нивои проинфламаторних ћелија сведу на ниво који се налази код особа које немају вишак телесних масти.

Научници су такође могли да предвиде колико ће људи изгубити на тежини након операције на основу тога колико су активне имунолошке ћелије у њиховој масти, а потребно је више рада да би се открила тачна улога ових имуних ћелија у гојазности и дијабетесу типа 2, кажу истраживачи.

Kako da održite liniju kad ne idete u teretanu?

Преузмите андроид апликацију.