Црна чоколада има горак укус, и што је више флавоноида то је укус горчи. Управо је произвођачи уништавају обрадом, да би била укуснија, што убија здраве састојке.
Црна чоколада због састојака корисних за здравље увек се препоручује за конзумирање пре него млечна, чак и на дневној бази, али стручњаци упзоравају да се обрати пажња на количину јер тада постаје чак и она постаје штетна.
Црна чоколада богата је какаом који има висок проценат флавноида, антиоксиданса који спречавају оксидацију холестерола и тако штите крвне судове, снижавају крвни критисак, побољшавају когнитивне способности и вероватно снижавају ризик од дијабетеса.
Млечна чоколада садржи малу количину флавоноида, а бела их уопште ни нема. Црна чоколада има горак укус, и што је више флавоноида то је укус горчи. Управо је произвођачи уништавају обрадом, да би била укуснија, што убија здраве састојке.
„Пржење ствара низ нових арома, али тако се уништавају молекули у зрнима, а онда увек постоји шанса да се уништи и нешто што не желимо да се уништи, као што су флавоноиди“, рекао је Мет Хартингс, професор хемије на Универзитету у Вашингтону.
Иако ниво флавоноида варира од једне до друге црне чоколаде, она је увек здравији избор од млечне. Богата је минералима као што су калцијум, бакар, гвожђе, магнезијум, манган и калијум, док стеаринска киселина нема никакав утицај на здравље.
Уколико је узимате свакодневно, врло је важно је да то буду мале дозе, и код бирања чоколаде, важно је узети ону са најмање 60 процената какаоа.
Čokolada, pivo i vino za duži život – Neočekivani rezultati dugogodišnje studije
Преузмите андроид апликацију.