Јаја садрже готово све хранљиве састојке потребне човеку и зато заузимају важно место у исхрани. Захваљујући својој хранљивости, укусу, и многостраној примени, при производњи најразноврснијих јела, јаја су веома тражена намирница. Беланчевине јајета спадају међу највредније, јер су лако сварљиве и служе као стандард за мерење квалитета протеина у храни.
Свако јаје се састоји од љуске (12 одсто), беланца (60 одсто) и жуманца (30 одсто). Цело јаје највише садржи воду (75,8 одсто), затим протеине (око 12,5 одсто), масти има само 9,9 одсто и на остале материје отпада око један одсто јајета.
Протеина има и у жуманцету и у беланцу јајета. И беланце садржи највише воде (86,6 одсто), протеина има 11,4 одсто, масти само 0,2 одсто. Жуманце садржи: воду (49 одсто), масти (36,6), протеине (16,7 одсто) и остале материје око 1,5 одсто.
Преузмите андроид апликацију.