Руска салата се прави од поврћа, мајонеза, саламе и јаја, што је чини веома подложном кварењу. Због свог састава може лако да се поквари, због чега се многе домаћице стално питају колико дуго руска салата заправо може да стоји у фрижидеру.
Иако многи верују да је рок трајања руске салате пет дана, истина је нешто другачија. Без обзира да ли је салата посна или масна, најбоље је да је поједете у року од три дана.
Такође, веома је важно да руску салату након узимања одмах вратите у фрижидер.
Ако предуго стоји на собној температури, постоји велика могућност да састојци почну да ферментирају и тако се покваре.
Једна од најчешћих грешака многих људи је покривање тигања фолијом. На овај начин дозвољавамо микроорганизмима да уђу у салату, због чега је боље чувати у посуди са поклопцем.
Поред тога, важно је да салату чувате у фрижидеру на температури која не прелази 5°Ц. Свака промена температуре може негативно утицати на квалитет и безбедност хране.
Ако сте припремили велику количину руске салате, избегавајте да је неколико пута извадите из фрижидера, јер поновни контакт са ваздухом и топлотом убрзава кварење.
Ако приметите промене у боји, мирису или текстури салате, боље је да је не конзумирате, јер то може бити знак да је почела ферментација или бактеријска контаминација.
Преузмите андроид апликацију.