Кувана јаја, офарбана вештачким или природним бојама или украшена на традиционалан начин, неизоставни су део трпезе за Ускрс.

Да би се обезбедило безбрижно уживање у празничним посластицама, важно је знати како правилно поступати са храном приликом припреме јела, а посебно приликом украшавања и једења јаја.
За почетак, препоручује се употреба јаја из поузданог и безбедног извора, тржних центара, познатих произвођача и трговаца на пијацама или из сопственог узгоја.
Колико дуго кувана јаја могу да се чувају у фрижидеру?
Јаја која су обојена бојама које су декларисане као јестива могу да се конзумирају. Шарена, као и кувана јаја или она кувана са шунком, чувају се у фрижидеру.
Aко им љуска није оштећена, могу се чувати у фрижидеру до конзумације и дуже од недељу дана.
Ако имају оштећену љуску или су без љуске, пожељно је да их поједете у року од 1-2 дана, при чему се чувају у фрижидеру.
У случају куповине већ куваних/фарбаних јаја у продавници, треба се придржавати упутстава произвођача како и када их чувати. Тврдо кувано јаје без љуске може се чувати у фрижидеру 1-2 дана.
Увек важи правило, ако су кувана јаја променила мирис, боју (која не долази од боја за јаја) и конзистенцију – нису за конзумацију.
Преузмите андроид апликацију.