Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго могу да стоје јаја а да се не покваре?

Пазите на датум паковања, или рок до ког трају. Можете их и замрзнути, али – без љуске
Фото: PixabayPeggychoucair

Јаја у фрижидеру можете чувати три до четири недеље, док тврдо кувано јаје може потрајати до недељу дана. Пазите на датум паковања, или рок до ког трају.

Можете их и замрзнути, али – без љуске.

Јефтина су и добра за здравље јер садрже око шест грама протеина и чак 13 есенцијалних витамина. Јаја су једна од намирница с којом је свакако добро започети дан.

Но, нису нужно само намирница корисна за доручак, можете их искористити и за ручак и за вечеру.

Добра је ствар и то што се могу користити самостално, али и као додатак јелима, чију ће конзистенцију и храњивост повећати.

Но, изузетно је важно водити рачуна о томе да су свежа.

Колико заправо трају јаја?

Ако живите сами или у мањем домаћинству, можда ћете приметити да вам картон јаја неко време стоји у фрижидеру.

Но, свежа јаја не могу стајати баш дуго, односно то зависи од тога како их складиштите.

Ако јаја чувате на препорученој температури од четири степена, Америчка управа за храну и лекове (ФДА) препоручује да се искористе у року од три недеље након куповине.

Стручњаци кажу да их можемо јести четири до пет недеља од датума паковања, али дуже од тога немојте их користити јер се могу појавити бактерије, попут Салмонелле и Е-Коли.

Замрзнута јаја могу трајати и до годину дана, али важно је да их не замрзавате у љусци. Можете их замрзнути тако да одвојите жумањак и бјелањак, па користите по потреби, или тако да их замрзавате заједно.

Ако желите сачувати остатке јела у којима има јаја, ФДА препоручује да их држите у фрижидеру и поједете у року од три до четири дана. Тврдо кувана јаја могу остати у фрижидеру и до недељу дана.

Како исправно скувати јаја?
Фото: Pixabay/Charly_7777

Приликом припреме тврдо куваних јаја, она би у посуди требало да буду сложена у један ред и прекривена водом најмање 2-3 цм преко ивице јаја.

За савршено тврдо кувана јаја, препоручено је да се посуда с јајима загреје до врења, а затим кува још 12 минута.

Како можете знати да ли је јаје још добро за коришћење?

Верујте свом њуху и виду. Ако нешто у вези с јајима изгледа или мирише лоше, најбоље их је бацити.

Ево неколико детаља на које обавезно треба припазити:

Помиришите – ако већ након што сте их разбили имају ужегли мирис, немојте их јести.

Погледајте их – ако је љуска прљава или слузава, односно ако је јаје напукло, то може значити да су се настаниле бактерије.

Ако љуска има пудераст изглед, то упућује на буђ. Кад разбијете јаје, оно не би смело имати трагове ружичасте, плаве, зелене или црне боје, што је такође знак раста бактерија.

У свим тим случајевима јаја радије баците него да их поједете.

Будите пажљиви – јаја контаминирана салмонелом могу изгледати и мирисати нормално, па свакако проверите датум пакирања, или рок трајања, како бисте утврдили колико су стара.

Можете покушати и с методом стављања у чашу воде. Свежа јаја потонуће на дно док ће она старија плутати, преносе 24сата.

Који је најбољи начин чувања јаја?
Фото: Pexels/Rodolfo Clix

Држите јаја на средњој полици у фрижидеру, ближе задњем делу него вратима.

Производи који се држе на вратима често су изложени различитим температурама, јер се она отварају, па је боље не држати јаја у за то предвиђеним посудицама на вратима фрижидера.

Такође, припазите да испуцана јаја ни привремено не остављате у заједничкој амбалажи, јер то може довести до преношења бактерија на љуску других јаја, а онда и на ваше руке, преноси портал goodhousekeeping.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.