Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго јаја могу да стоје у фрижидеру?

Јаја се с добрим разлогом сматрају суперхраном. Иако мала и укусна, јаја су веома здрава храна богата разним макро и микро нутријентима, укључујући протеине, омега-3 масне киселине, витамин Д, витамин Б12 и још много тога.
Фото: Pixabay/stevepb

Kолико дуго јаја остају свежа и како можете рећи да ли су се покварила?

Колико дуго јаја трају?

У зависности од произвођача, један од два датума се може наћи на картонима за јаја, што ће вам помоћи да сазнате када их можете сматрати свежим. Прва опција је да је на амбалажи јаја означен датум када су јаја упакована, а друга да је произвођач већ написао рок трајања, тако да не морате да рачунате. Даље, веома је важно да пажљиво прочитате шта пише поред датума на картону за јаја, како не би дошло до забуне. Ако имате јаја означена датумом паковања, сматрајте их свежима још четири недеље након тог датума, а ако пише уобичајени рок трајања, покушајте да их употребите пре тог датума. Иако је време користан показатељ свежине, важно је напоменути да јаја нису нужно покварена након истека рока трајања. Срећом, не морате да их баците или ризикујете да се разболите да бисте то проверили.

У наставку вам представљамо неколико корисних трикова помоћу којих можете лако одредити свежину јаја која већ неко време имате код куће.

Како ћете знати да ли су јаја покварена?

Пре него што купите кутију јаја, отворите је и проверите да ли има пукотина у љусци. Чак и ако видите малу пукотину, танку као длака, на спољној површини јајета, уместо тога изаберите друго паковање. Други видљиви знаци да су јаја вероватно лоша су слузава или прашкаста љуска. Такође можете проверити свежину јајета тестирањем његове пловности. Ако сирово јаје плута у посуди напуњеној хладном водом, велике су шансе да је старо. Иако то не мора да значи да није јестиво. Можда најлакши и најпоузданији начин да утврдите да ли су јаја још увек добра или су се покварила јесте да их помиришете. Било да су кувана или сирова, покварена јаја имају изузетно оштар мирис сумпора. Ако јаја чудно миришу и већ су им истекла, свакако је време да их баците.

Савети за очување свежих јаја
  • Након што донесете јаја из продавнице, ставите их што пре у фрижидер
  • Никада их не остављајте на собној температури дуже од два сата
  • Избегавајте стављање јаја у врата фрижидера
  • То не само да их чини склоним ломљењу, већ овај део фрижидера има и нешто вишу температуру од осталих, што може убрзати кварење јаја и истовремено смањити њихов квалитет
  • Чувајте јаја у картонској кутији у којој су стигла
  • Ови контејнери су дизајнирани да минимизирају губитак воде и смање апсорпцију мириса хране у вашем фрижидеру
  • Ако желите да јаја што дуже буду свежа, држите их у задњем делу фрижидера, где је најхладније

8 različitih metoda zbog kojih ćete se osećati mnogo bolje

Преузмите андроид апликацију.