Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико често треба мењати јастучнице?

Јастучнице је потребно редовно мењати, чак и чешће него многи, јер у супротном могу изазвати низ проблема.
Фото: Pixabay/icsilviu

Наиме, Америчка академија за дерматологију наводи да свакодневно губимо између 30.000 и 40.000 ћелија коже. Ако спавате око седам сати, велики број ових мртвих ћелија коже завршава на јастуцима и постељини. Осим тога, пљувачка, зној и маст са коже завршиће на јастуцима.

Контаминиране јастучнице могу изазвати иритацију коже

Све ове ћелије и телесне течности могу изазвати раст микроорганизама – као што су бактерије и гљивице. Мало је вероватно да ће ово имати значајан утицај на ваше здравље, али може довести до иритације коже, па чак и инфекција.

Иако јастуци и чаршави могу бити контаминирани, они још увек нису идеално место за раст већине микроорганизама.

Веома заразне инфекције коже, као што су стафилококи или лишајеви, теоретски се могу пренети између две особе преко постељине.

Гриње на постељини

Гриње, које су премале да би се виделе без микроскопа, су мала створења која живе у кућној прашини и уживају у мртвим ћелијама људске коже. Они успевају у топлим, влажним срединама, а посебно воле да живе у постељини – где уживају у бескрајној количини мртвих ћелија коже. Ако сте алергични на њих, ово може бити посебно велики проблем. Гриње су далеко најчешћи алерген у затвореном простору. Могу да изазову зачепљен нос, сузење очију и могу изазвати свраб. коже и погоршати екцем. Не постоји начин да се решите гриња, па алергичари саветују пацијенте са алергијом на гриње да купе антиалергијске навлаке за јастуке.

Колико често треба мењати јастучнице?

Најбољи и најлакши начин да спречите потенцијалне проблеме са кожом јесте да редовно перете и мењате јастучнице. И да то радите једном недељно. Када перете јастучнице, требало би да их перете у најтоплијој поставци у машини за прање веша да бисте убили клице и алергене. Ако много слините док спавате или идете у кревет са шминком, потребно је чешће да мењате јастучнице.

Да ли знате колико често треба да перете постељину? Одговор је изненадио многе

Преузмите андроид апликацију.