Вероватно сте се питали колики је рок трајања отворене флаше вина.
Син Мензес из Аустралије сматра да, када се боца вина отвори и дође у контакт са кисеоником, почиње да се одвија процес који се назива оксидација. Колико дуго можете конзумирати вино након отварања, зависи од тога колико је овог пића остало у флаши и како се чува.
Мензес тврди да отворена флаша белог вина може трајати између три до пет дана ако се држи у фрижидеру. Исто важи и за розе вино.
Шампањац који је начет има нешто мањи рок трајања – само један до највише два дана.
Отворене боце црног вина зими могу да трају између четири и пет дана због ниских температура. Током летњих месеци биће питке два до три дана. Црно вино је најбоље чувати на тамном месту.
Једноставан и практичан савет јесте да, уколико вам је остала мања количина вина у флаши, преспете у мању боцу. Мања запремина значи и мање кисеоника, а самим тим и успорен процес оксидације
Преузмите андроид апликацију.