Рок трајања чоколаде зависи од низа фактора, укључујући датум наведен на производу, начин припреме и начин складиштења чоколаде.
Боја чоколаде може бити од беле до скоро црне, а највећи проценат какаа налази се у најцрњој чоколади. Млечна чоколада је обично светло браон боје и најчешће је најслађа, док је тамна чоколада много тамније боје и горког укуса. Показало се да тамна чоколада може помоћи у одржавању здравља срца.Што је већи проценат какаоа и што је тамнија боја, то је та чоколада боља за вас.
Рок употребе
Што се тиче рока трајања, наравно да је краћи ако се чоколада не складишти како треба. Али на чоколадама се обично наводи датум до којег је најбоље да се користи, а не рок трајања. То значи да овај производ можете користити и након истека овог рока, односно након датума до којег је чоколаду најбоље искористити.
Ако је држите у остави, чоколада ће бити добра два до четири месеца. Ако га држите у фрижидеру, можете га користити четири до шест месеци.
Како знаш да више није добра?
Ако видите мале беле тачке које се формирају на ивицама чоколаде, то значи да се суши и стари и да неће имати тако добар укус као када је свежа. Још увек можете да га користите за кување, али неће бити тако добро. Након тога, у зависности од врсте производа, може почети да добија воштани укус. Наравно, постоје одређени здравствени ризици повезани са поквареном храном, зато практикујте технике безбедности хране. Поред тога, имајте на уму да је увек најбоље и најбезбедније појести производ пре него што му истекне рок трајања. Чоколаду је најбоље држати на сувом и хладном месту како би што дуже остала свежа.
Преузмите андроид апликацију.