Почетна > Бизнис
Бизнис

Колективна тужба због токсина у бомбонама „Скитлс”

Против америчког прехрамбеног дива, компаније Марс, поднета је колективна тужба у којој се наводи да су њене чувене бомбоне Скитлс „небезбедне за људску исхрану” јер садрже „познати токсин” који је ова кондиторска фирма обећала да ће уклонити још 2016. године.
Фото: Unsplash/switch_dtp_fotografie

У групној тужби, која је крајем прошле недеље поднета америчком Окружном суду за северни округ Калифорније, пише да су Скитлс бомбонице небезбедне за потрошаче због „повишеног нивоа” титанијум диоксида, прехрамбеног адитива, објавили су западни медији.

Како се истиче у тужби, титанијум диоксид ће следећег месеца бити забрањен у ЕУ пошто је европски регулатор за безбедност хране оценио да је он небезбедан због својства да утиче на промену људске ДНК.

Даље се додаје да овај адитив, који се користи и у производњи боја, лепкова, пластике и кровних материјала, може да изазове оштећење ДНК, мозга и унутрашњих органа, попут лезија на јетри и бубрезима.

„Рационалан потрошач очекује да се (Скитлс) може безбедно купити и конзумирати онако како се рекламира и продаје. Међутим, ови производи нису безбедни”, констатује се у тужби, преноси Танјуг.

Марс је 2016. године јавно обећао да ће постепено избаци титанијум диоксид из својих производа у наредним годинама. Компанија је током викенда саопштила да је употреба титанијум диоксида у њеним производима у складу са прописима америчке Управе за безбедност хране и лекова (ФДА), одбивши да коментарише покренуту парницу.

За разлику од Европске агенције за безбедност хране, која је у мају 2021. објавила да се титанијум диоксид „више не може сматрати безбедним као адитив за храну”, у САД-у је он и даље легалан, јер федерална регулатива ФДА дозвољава његову употребу за „бојење хране генерално”. Истовремено, ФДА је прописала да количина тог адитива не сме да пређе један одсто тежине производа.

У тужби се тражи обештећење у неодређеном износу због преваре и кршења калифорнијских закона о заштити потрошача.

Ozbiljan napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine

Преузмите андроид апликацију.