Почетна > Бизнис
Бизнис

Кока-Кола купила конкурента за 5,6 милијарди долара

Кока-Кола је данас објавила да је стекла потпуну контролу над произвођачем спортских напитака Бодиармор за 5,6 милијарди долара,  што је највећа Кока-Колина аквизиција једног бренда до сада.
Фото: Unsplash/jamesyarema

Гигант је купио 15 одсто удела у Бодиармору 2018. године и тако постао његов други највећи деоничар, а сада је саопштио да преузима остатак деоница.

У то време кошаркашка легенда Коби Брајант био је трећи највећи деоничар фирме Бодиармор након улагања из 2013, само две године након њеног оснивања.

Договор за преосталих 85 одсто Бодиармора није сасвим неочекиван. Из Кока-Коле је у фебруару први пут речено да намеравају да купе контролни удео у Бодиармору касније ове године. Поседовање Бодиармора помаже Кока-Коли да стекне већи тржишни удео у категорији спортских пића, иако је пепсиков Гаторејд далеко водећи сa отприлике 70 посто тржишног удела.

Оглашавајући се као здравије спортско пиће, Бодиармор је надмашио Кока-Колин Powerade и постао други највећи играч у категорији.

Према Кока-Коли, очекује се да ће продаја овог бренда спортских пића ове године бити већа од 1,4 милијарде долара, што је пораст од око 50 посто, пише БизнисИнфо.

Уговор с Бодиармором највећа је Кока-Колина аквизиција, надмашујући куповину Коста Кофија из 2018. године за 5,1 милијарду долара.

Деонице Кока-Коле порасле су за 2 одсто ове године, што јој даје тржишну вредност од 242 милијарде долара.

Squid kriptovaluta donela prevarantima čak 3 miliona dolara

 

Преузмите андроид апликацију.