Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Коју храну треба јести када су велике врућине

Са растом темпертуре тражимо храну која ће да нам олакша врућину и спарину, али и надокнади све што смо знојењем изгубили. Минерална и обична вода, супе, поврће и воће су праве намирнице за ово доба година. Сокове, нарочито газиране, треба избегавати по сваку цену.
Фото: Pexels/Ena Marinkovic

Високе температуре се лакше подносе када нема много влаге, што ових дана није случај. То доводи до обилиног знојења и губитка минерала, попут калијума и натријума. Њих је најбоље надокнадити путем минералне воде, саветује др Верослава Станковић, додајући да не би требало пити хладну воду јер се тиме постиже контра ефекат и повећава телесна температура.

Што се хране тиче, најбоље је јести поврће и воће. Поврће у облику салата, преливено маслиновим уљем и посољено. У овом периоду обавезно је уносити мало сланију храну, која ће задржавати нешто воде у организму и надокнађивати губитак натријума кроз знојење.

Природно је да током летњих месеци и високих температура уносимо више воде – око 2 до 2,5 литара дневно. Особе које имају проблем са високим притиском треба да буду опрезни што се уношења више течности тиче.

Нарочито се препоручују супе, домаће или готове из кесице, које ће осим течности надокнадити и губитак минерала.

Укратко, вода, супе и поврће, попут краставаца и лубеница, су праве намирнице за овако високе температуре.

Сокове, нарочито газиране, треба избегавати, што због велике количине шећера што због дијуретског дејства.

Од намирница које треба избегавати је свакако месо, посебно не поховано или пржено. За његово варење потребна је велика количина енергије чије стварање само додатно повећава температуру организма.

Што се омиљене летње посластице тиче, сладоледи су добар начин да се расхладите, али само ако су воћни и на бази воде. Млечне, чоколадне и калоричније сладоледе треба избегавати.

Преузмите андроид апликацију.