Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који уређаји вам „једу“ струју и када не раде?

Због тренутне ситуације у свету, многи размишљају о начинима да уштеде, односно да смање трошкове, а један очигледан начин је скривање свима пред носом.
Фото: Pixabay/Pexels

Реч је о искључивању уређаја које смо искључили или ставили у режим мировања, а који и у том режиму троше струју. Остављање оваквих уређаја укључених је нешто што сви радимо и на шта не обраћамо пажњу, али на дуге стазе ова навика може да нас кошта више него што мислимо.

Када су ови уређаји укључени, чак и ако не раде, они ће потрошити нешто струје, а ово су највећи „кривци“:

Телевизор

Скоро сви гасимо телевизор притиском на црвено дугме, али то га не искључује, већ га само ставља у режим мировања. То значи да струја наставља да тече кроз њега и да је и даље троши, што се можда и не види толико на месечном нивоу, али на годишњем нивоу је такође видљиво и није занемарљиво.

Конзоле

Слично томе, конзоле за видео игре се често не искључују потпуно да би се касније укључиле и брже покренуле игре, а уопште не троше много енергије и уштеде су приметне чак и на дневној бази, тако да следећи када завршите са играњем, не идите у стање приправности, већ да се искључите.

Фрижидер / замрзивач

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, а не чуди што је за њих резервисано око 12 одсто потрошње електричне енергије у домаћинству. Иако не можемо баш да их искључимо када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно троше мање струје. Редовно чишћење фрижидера, изнутра и споља, обезбеђује да он не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено загревање како би се спречило накупљање леда.

Пуњачи

Чак ни пуњачи за телефоне и друге уређаје не морају стално да буду укључени, јер нас то прилично кошта. Сви то радимо, али када бисмо наизменично гасили све пуњаче за телефоне, таблете и друге уређаје, сигурно бисмо видели разлику након неког времена.

Кувало за воду

Кувало за воду не троши превише струје чак ни када ради, али пошто се не користи сваки сат, апсолутно нема потребе да буде укључен цео дан, из финансијских и безбедносних разлога.

Kako održati stan toplim bez grejanja?

Преузмите андроид апликацију.