Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Који су алтернативни биоскопи у Новом Саду?

Углавном знате шта да очекујете у великим, комерцијалним биоскопима у Новом Саду – велике, комерцијалне филмове. Међутим, где отићи ако сте погледали све блокбастере и пожелите да уживате у неком старом или мање познатом филмском остварењу? Алтернативни биоскопи, они на отвореном, независни филмски фестивали – у овом тексту наћи ћете сва места на којима се одржавају пројекције независних филмова.
Фото: Pixabay/Derks24
Културне станице

Као неизоставни представници културе Новог Сада, културне станице су праве филмске оазе. Настале као део програма Европске престонице културе у циљу децентрализације догађаја у области културе, свака од ових станица има могућност филмске пројекције.

У Свилари можете наићи на пројекције домаћих и страних остварења. Током топлих летњих ноћи гледаоци имају прилику да се расхладе на платоу испед Свиларе на пројекцијама под ведрим небом, на пример у оквиру Француског летњег биоскопа. Ушушкана у мирном алмашком крају идеална је за такве пројекције, али и за фестивале попут Јапанско-српског фестивала филма.

У културним станицама Еђшег и Руменка су такође организоване пројекције филмова тако да је препоручено пратити друштвене мреже ових центара културе како би испратили сва дешавања.

„Zenit Books“

Ова књижара, која је осмишљена као културни центар, такође има и биоскоп. У оквиру циклуса Антологија филма гледаоци су имали прилику да погледају култне филмове светске кинематографије режисера Ингмара Бергмана, Вима Вендерса и Акире Куросаве. Улаз на све пројекције у овој концепт књижари је слободан, а узевши у обзир да Zenit Books има и бар, гледаоци неће остати жедни.

Културни центар Новог Сада
kcnc
Фото: Градске инфо

У Културном центру Новог Сада (КЦНС), поред пројекција новијих филмова већих продукцијских кућа, могу се наћи и независна остварења, као и неколико филмских фестивала који се одржавају сваке године. Организују се и пројекције домаћих филмова, али и оних са неенглеских говорних подручја. Ово су неки од фестивала које можете посетити током године.

Слободна зона

Слободна зона је фестивал који постоји више од 15 година, а организује се истовремено у три града – Београду, Новом Саду и Нишу. Од 30 до 40 играних и документарних филмова из целог света, награђених на престижним светским фестивалима, се приказује сваког новембра, а 2021. године је заказан за период од 4. до 9. новембра. Иако траје 5 дана, он је део ширег програма, Турнеја Слободе, који траје током целе године, широм читаве земље и то у 50 мањих градова.

„Euro In“

Овај фестивал се организује сваког децембра у КЦНС. Пројекције европског и независног филма се оржавају већ двадесет година славећи кинематографију аутора Европе.

Дом б-612

Дом б-612, назван по астероиду који је дом Малог принца, уточиште је младих који су у потрази за догађајима алтернативне културе. Настао као пројекат групе студента 2015. године, Дом је остварио бројне сарадње са културним активистима, уметницима и музичарима из различитих крајева света, а у оквиру својих активности имају и пројекције филмова.

Од документараца, преко независних филмова домаће и стране продукције, до фестивала, филмски репертоар је разноврстан.

Црна овца
Фото: PrtSc/Facebook/Klub kulture „Crna ovca“

Црна овца је осмишљена као клуб културе и супкултуре. Основана 2011. године са идејом да пружи место уметницима и активистима који немају простор за представљање свог рада и својих идеја, Црна овца својим радом подстиче културно стваралаштво.

Уз библиотеку стрипова, грамофонских плоча, књига, и разноврсних часописа, који су посетиоцима слободни за коришћење, овај клуб има и сопствени биоскоп. Селекција филмова се креће од најновијих хорора, преко дугометражних анимеа до старих драма и акционих филмова, тако да је ово право место за љубитеље алтернативног садржаја.

Културни центар Лаб
Фото: Културни центар лаб

Једно од догађајима најиспуњенијих места је сисгурно Културни центар Лаб. Иако су свирке и наступи ди-џејева најчешћи догађаји, деси се и повремена изложба или пројекција филма, након које може бити организована и дискусија. На репертоару су мање заступљени филмови светске и регионалне кинематографије, а улаз на пројекције филмова је слободан.

„ScenLab“ Биоскоп

Овај биоскоп је настао 2015. године у организацији студената Сценске архитектуре, технике и дизајна са Факултета техничких наука и налази се у просторијама тог факултета.

Како им је циљ да значајна светска кинематографска остварења врате на филмско платно, они на репертоару имају филмове великих режисерских имена попут Мартина Скорсезеа, Јуна Хоа Бонга или Хијаоа Мијазакија.

Нису изостављени ни краткометражни филмови, па ни модерна остварења седме уметности која нису добила места у комерцијалним биоскопима. Улаз на све пројекције је слободан.

Градић Биоскоп

На Фестивалу уличних свирача не учествују само музичари, што су добре вести за све филмофиле. Филмске пројекције постале су неизоставни део Фестивала. Посетиоце Градић феста у Подграђу Петроварадинске тврђаве очекује три дана домаћих и регионалних остварења и то на отвореном.

21114 Филм фест

Фестивал који се почетком септембра одржава под ведрим небом на Новом насељу је постао права занимација за Новосађане. Најновија филмска остварења домаће и регионалне кинематографије, као и дела са светских филмских фестивала су оно што Ново насеље има да понуди.  Фестивал додељује и награду новонасељски Златни чеп, који се додељује најбољем краткометражном филму по гласовима публике.

Карловци филм фестивал

Ако вам поглед на филмско платно није довољан, онда овај фестивал у понуди има и поглед на Сремске Карловце, јер се одржава на видиковцу са погледом на овај град. Иако је један од млађих филмских фестивала, Карловци филм фестивал ипак има програм са којим може да се похвали. Највећа остварења у земљи и региону су само део овог тродневног фестивала који се одржава крајем лета. Ту су и светска остварења која не могу да се погледају у неким од већих новосадских биоскопа, али и документарни и краткометражни филмови из целог света.


Пројекције филмова можете очекивати и у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке или у оквиру манифестације Лето на Тргу галерија које организују Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметност. Како би били сигурни да нећете пропустити ниједну филмску пројекцију пратите која дешавања се одигравају у Новом Саду на нашем сајту.

U Distriktu otvaranje „Kaleidoskopa kulture”

Преузмите андроид апликацију.