Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Који сте новосадски тип возача? (АНКЕТА)

Колико пута сте себе ухватили у ситуацији да журите на посао и сетите се да возите новосадским улицама где је саобраћај, у најмању руку понекад чудан, посебно кад је у питању „шпиц“?
Фото: Градске инфо

Размишљате којим споредним улицама да се крећете да избегнете гужву, а да вам такво кретање не одузме много времена.

Када се договорите са самим собом схватите да вам не гине доста стреса и нервирања, посебно на кружном току код Телепа или главне раскрснице код Футошке пијаце.

Има ту још „чупавих“ саобраћајних тачака, где тестирате своју толеранцију, културу и стрпљење.

Саобраћајна култура је део опште културе, а посебно део оне културе које носимо из куће, ако је веровати стању на путу постоји много (не)култура међу нама.
Фото: Градске инфо

Све више је конфликтних особа које не трипе никог испред себе, док има оних који се склањају свима, посебно конфликтним возачима, а има и оних флегми што никог „не зарезују“.

Иако Нови Сад није милионски град, он се великом брзином шири што доводи до повећања броја возача где се стварају гужве у којима се тестирамо какви смо возачи.

У тим гужвама може бити свакаквог понашања од „ослободиоца“ до оних довитљивих са својом паролом: „снађи се“.

Буде ту и наглих кочења, непредвидивог убацивања, чувеног исецања, сирена, амблендовања, скретања без показивача правца или оно екстремно попут псовања и вређања.

Како бисмо на неки начин освестили одређене моделе понашања мушкараца и жена у саобраћају, за вас смо издвојили типове возача са којима се можете сусрести на новосадским улицама.


Бахати возач
Фото: Градске инфо

Бахати возач заслужује да се нађе у самом врху ове листе, јер се данас са овим типом возача нажалост најчешће сусрећемо.

Итекако вам је познато овакво понашање, он је супериоран, агресиван, ретко користи жмигавце, најчешће вози неприлагођеном брзином, док вам у ретровизор нешто непристојно маше и показује.

По природи нестрпљив, блица и удара по сирени, воли да демонстрира силу више него ишта док се води паролом: „ја и само ја“!


Возач ја знам све!
Фото: Градске инфо

То је возач који зна сва правили и све знакове и то знање врло често уме да натрља на нос кад год може, а то значи увек.

Сигурно да сте се некад сусрели, очи у очи са овим „давежом“ и схватили да са њима нема разговора јер сте ви у криву, а он/она у праву.

Овај возач се неће тек тако задовољити да вам само одржи лекцију, већ ће очекивати и да му за то одате признање.

Може се стећи утисак да обожавају да другим учесницима у саобраћају ставе до знања где греше, са њима је набоље решити конфликт тако што ћете подићи руку као сигнал извињења.


Господар вожње
Фото: Градске инфо

Уколико сте помислили на неког возача са дугогодишњим возачким искуством, нисте много погрешили.

Овај тип возача сматра да је супериоран у односу на остале возаче које сматра неспособњаковићима, мисли да га дугогодишње искуство класификује као врсног познаваоца саобраћаја – ипак „он вози већ (убаци број) година“.

Очекује да у саобраћају увек има предност уз незаобилазан наратив викања и вређања других учесника у свом аутомобилу. Сличан бахатом возачу, али мање агресиван.

Као и са претходним типом возача, најприкладнија реакција је да само подигнете руку као сигнал извињења, чисто да овом надвозачу не чачкате его без потребе, ако ишта бар нећете губити драгоцено време објашњавајући се.


Возач доставе
Фото: Градске инфо

Веома иритантан тип возача, јер се непредвидиво убацује у траку и врло успешно живцира друге возаче својом манијачком вожњом.

Наравно да возило није његово па се тако и односи према њему и другим учесницима у саобраћају.

Нема намеру да остаје прековремено на послу па једноставно има жељу да што пре заврши туру, што је његов разлог за такву вожњу али не и оправдање.

Најгора карактеристика овог возача јесте да паркира возило где год му је воља или га остави на прометном путу са сва четири мигавца укључена, то је и јединствен тренутак кад уопште пали жмигавце.


Не трпи никог испред себе
Фото: Градске инфо

Саобраћајна гужва није гужва ако нема бар неколико оваквих возача. Такође, за њих није гужва, већ трка, а у трци једино вреди прво место.

То су возачи који не трпе никог испред себе из само себи познатих разлога, просто речено много се нервирају када се неко нађе испред њега, не дај боже да је то неки возач који споро вози, о том типу ћемо касније.

Посебна „живчана“ настане када покушате да их претекнете и заобиђете, а они баш у том тренутку крену да убрзавају, јер одакле вам право да тако нешто урадите.

Могу бити опасни по безбедност саобраћаја, тако да је набоље да их само пустите да што даље оду од вас.


Смирен тип
Фото: Градске инфо

О да, сви бисмо волели да се сврстамо у овај тип, али да ли можемо са сигурношћу у сваком тренутку да у пракси то и докажемо?

Овај тип возача сматра да нервирање и улазак у било какав конфликт са другим возачима представља само губљење времена и енергије.

Веома су сталожени и том филозофијом се воде када се дешава нека инцидентна ситуација, они покушавају да контролишу емоције како би разумно одреаговали.

Они су тотална супротност нервозном возачу тако да вика и дрека није њихов манир комуницирања, јер су иначе много кул особе.


Пуж спораћ
Фото: Градске инфо

Океј, овај тип возача има други тип иритантности, потпуно друга крајност у односу на бахате возаче, чија су најчешћа жртва.

Они не само да поштују сва могућа правила и ограничења, већ на неким деоницама возе спорије од дозвољене брзине, коче најчешће без потребе и кад кривина није на видику.

Баш кад негде журите, попут магнета ћете привући оваквог возача који дави, гњави и никако да се престроји.

Препознаћете га по стилу вожње која подразумева колону возила иза њега, са две руке на волану приљубљеног за шоферку са стресним погледом и изразом лица.

Волан не пушта ни за живу главу, а брзину не мења све док читав кварт не чује да се његов мотор гуши у покушајима да остане у животу.


Копач носа
Фото: Градске инфо

Једна безазлена и врло непријатна појава на друму, најчешће несвесна окружења и тога да се налазе у возилу чија су стакла провидна.

Срећете их на семафору док користе прилику црвеног светла да тако омађијани истражују садржај својих поприлично великих ноздрва.

Они и нису тако опасни по друге возаче, само што „смарају“ са закаснелом реакцијом поласка на зелено светло, јер су задовољни исходом „рударске“ акције.


Возач за избегавати
Фото: Unsplash/Ezequiel Garrido

Знате ону ситуацију кад падне киша и онда сви могући возачи Новог Сада изађу на улицу, е то је тај тренутак када „возач који има дозволу, али не вози“ седне за волан.

То је онај тип возача који вози само кад мора и који је поприлично несигуран, а самим тим и потенцијална опасност за друге учеснике саобраћаја.

Жали боже беспотребно плаћених продужених возачких обука, када је таквом возачу увек потребан још један час вожње.

Ту нема лека, једино што можете да урадите је да се уздате у срећу да се нећете наћи у њиховом ближем окружењу.


У свом свету 
Фото: Градске инфо

Као и претходни возачи, „У свом свету“ је тип возача чија је пажња усмерена на огледање у ретровизор, односно на све сем на вожњу.

Они слушају омиљену музику, певају, разговарају телефоном, куцкају поруке или се дотерују, у суштини придају мало значаја ономе што се дешава око њих.

Могу бити деконцентрисани па самим тим и опасност за остале учеснике у саобраћају.

Једна подврста ове групе је веома типична за новосадске булеваре, а то је контрасмераш.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novi Sad vožnje (@nsvoznje)

На поједини булеварима све чешће се може видети аутомобил у супротном правцу. Како? Зашто? Нико не зна.

Можда је у питању само збуњени странац или гост из другог града који је погрешио са које стране „острва“ да уђе на булевар, можда је неко само безобразан, а можда су само у свом свету, баш као што ова категорија и говори.


„Становник“ Мишелука
мишелук
Фото: Градске инфо

Наравно, не мислимо на људе који заправо живе на Мишелуку, већ мислимо на љубитеље аутомобила чији мезимци највише времена проводе баш код чувене „кадице“.

Аутомобил је наравно спуштен, а што је мање фабричких делова, то је боље.

Осим што увек знате где их можете наћи, препознаћете их већ на почетку Моста слободе. Правац до Мишелука увек искористе максимално, па тачно можете пребројати њихове брзине када крену са семафора последње раскрснице пре моста.

Иако воле адреналин, често су, ипак, опрезни, јер су у своје аутомобиле уложили пуно више новца него што је за неке људе рационално, што и сами знају.


Поједини типови које смо навели не искључују друге, што значи да се можете пронаћи у више њих истовремено. Ипак, Нови Сад је дом свих врста возача, па је сигурно да ће један опис одговарати баш вама.

Који сте ви тип возача?
Min votes count should be 1

Da li palite desni „žmigavac“ ako skrećete desno kod ovog znaka? (ANKETA)

Преузмите андроид апликацију.